Nytt i november - 2016 Viñas de Gain från Artadi

Niklas Jörgensen 23 Oct, 2018
Vin Riojavänner, det är dags för ny årgång av topproducenten Artadis viner i den lägre prisskalan. Redan nu har 2016 Artadi Tempranillo landat i beställningssortimentet och i början av november så släpper Systembolaget även 2,400 flaskor av Viñas de Gain. Livets Goda har provat bägge och som så ofta är fallet med Artadi så är det ytterst stabila och kompetenta viner.


Idag är Artadi knappast en duvunge längre, Rioja-producenten som allt som oftast kniper toppositionerna när Spaniens bästa röda ska utses. Fokus ligger på enskilda vingårdslägen och att med hjälp av oftast gamla rankor och ekologisk skötsel fånga varje läges unika karaktär. Toppvinerna är dock inte gratis samtidigt som de gör sig bäst med ålder - därför dricker du med fördel Viñas de Gain eller husets tempranillo medan du väntar - och får Artadis speciella husstil i glaset!

2016 Artadi Tempranillo (artikel 74472 BS, 149 kr)

Ny årgång av instegsvinet som Artadi hämtar från de yngre rankorna i sina vingårdar i Alavesa. Sex månader på fransk ek får vinet och det är onekligen ett vin som lär uppskattas av många, mycket på grund av sin direkta charm med generösa mänder röda bär, kryddiga undertoner, blommighet och livlighet. Även smakmässigt är det bra tryck i frukten som i nuläget dominerar intrycket. Fast det finns gott om stoppning i vinet, tanniner, syra och frukt som indikerar att det här nog kan lugna ner sig med ålder och släppa in andra toner. Fast samtidigt så är det väldigt älskvärt och kul att dricka redan nu. 89/100 LGP

2016 Artadi Viñas de Gain (artikel 95124, 219 kr, lansering 2 november)

2,400 flaskor släpps i november av årgång 2016, en värdig uppföljare till den strålande 2015. Viñas de Gain består av tjugotalet vingårdslägen där alla återfinns kring två samhällen, Laguardia (där egendomen också har sitt säte) samt Elvillar. Rankorna har nått respektabel ålder och de olika lägena varierar i topografi, vissa helt uppåt 700 meters höjd. Ett år på fransk ek vilket är typiskt för huset som tidigt frångick den amerikanska eken i sina viner.

Här står intrycken på vid gavel direkt efter att vi hällt upp vinet i glasen och det flörtas friskt med provarna. Initialt är det eken som greppar taktpinnen men med luft i glaset börjar samspelet och de rödbäriga inslagen hittar sin roll i det hela. Karamelliserade körsbär, plommon och läcker kryddighet möter rostade nyanser från eken samtidigt som det finns ett floralt drag som minner om en mix av lavendel och rosor. I gommen ett vin som smeker försiktigt samtidigt som det finns en intensitet i mittpaletten, silkiga men närvarande tanniner och uppackande syra. Rostade nyanser, mörk bärfrukt, kryddhylla och lavendel är intrycken i denna ganska svala Viñas de Gain som är urläcker redan nu men som såklart tål några år i samlingen. 92/100 LGP

 

Tycker du om det du läser? Då hoppas vi att du även vill följa oss på Instagram & Facebook för inspiration!

Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet