Omedelbar hitlåt med tidlös melodi från Xavier, 93p

Livets Goda 18 Jun, 2018
Vin Xavier Vignon är en utpräglad "terroirist". Han producerar viner från de flesta av södra Rhônedalens appellationer och förkärleken för grenachedruvan, som dominerar i hans moderna viner, är uppenbar. Xavier har varit verksam i Rhône sedan 1995. Innan dess gjorde han vin i flera andra franska regioner men även i Australien. Målsättningen med alla viner är att tydligt återspegla regionen och de lokala druvorna men på ett uppdaterat sätt. I veckans Dryckestips väljer vi att kasta lite välförtjänt strålkastarljus på hans Châteauneuf-du-Pape i årgången 2015.

Livets Goda om Xavier Châteauneuf-du-Pape 2015
Vi kan nu efter att ha levt med detta vin under en tid definitivt konstatera våra egna…konstateranden, att det trivs som fisken i vattnet i årgången. Starten var utmärkt och utvecklingen är storartad. Först och som alltid hos Xavier ligger en stadig mineralisk botten som ger vinet stringens och även fräschör. Den generöst mörksyrliga frukten är fortfarande i balans och de dominerande inslagen av körsbär, vinbär och björnbär med de läckra tobak- och lakritsslöjorna, visar nu sin kapacitet beträffande källarålder. I dagsform är det dock fortfarande lika ljuvligt intagande och vi förnimmer fortfarande en lätt pepparsältad örtighet som ger en aromatisk krydda. Tanninerna är silkiga och sprider ett elegant och vänligt sinnat motstånd.

Vi skrev tidigare att Xavier har gjort den där omedelbara hitlåten men som kommer att tåla att ”spelas” om och om igen under lång tid på grund av den tidlösa melodin. Och det gör vi, ”spelar” om och om igen alltså. Bra vin!

93 poäng / Livets Goda

2015 Xavier Châteauneuf-du-Pape
Nr 6267, 14,5% (75 cl), 249 kr
Rhonedalen, Frankrike

Tips: Dekantera gärna vinet innan servering. 

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Vill du ha matinspiration till vinet? Se Livets Godas svamprisotto med lamm och sparris som vi tagit fram till vinet här

svamprisotto med lamm och sparris >>


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet