Hem Vinvärlden Piemonte-nyhet: Cascina Amalia nu i Sverige

Piemonte-nyhet: Cascina Amalia nu i Sverige

av Livets Goda

Om namnet inte klingar bekant så är det förståeligt. Cascina Amalia har nämligen blott existerat i 15 års tid när Boffa-familjen köpte en gammal egendom i Monforte d’Alba samt de närliggande vingårdarna. Efter omfattande restaurering, nybyggnation samt köpet av två mindre lägen i klassiska vingårdar – vi pratar om det högre belägna Fantini i Bussia och Le Coste i Monforte – så står man där nu med en schysst portfölj inkluderandes ‘the usual suspects’ i form av Langhe-viner, Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba, Barolo och så ett par Cru-viner.
Cascina Amalias har onekligen sin egna husstil och den röda tråden fångar vi snabbt när en trilogi viner som precis anlänt Systembolaget provas. Modernt ja men likväl med fötterna i myllan vilket resulterar i viner som chefredaktören bäst uttrycker det när han beskriver Barolo-vinerna som havandes pinot noir-elegans utan att för den sakens skull kunna placeras på annan plats än i just nebbiololand. Det är finessrika skapelser som tycks ha funnit genvägen till hjärnans septum och det är en sann ynnest att stifta bekantskap med ett vin som 2013 Le Coste di Monforte.

Nedan finner du Livets Godas genomgång av den trilogi viner som lanserades i Systembolagets beställningssortiment den 27 augusti samt dolcetton den 29 augusti. Samtliga är blindprovade, det vill säga en ur redaktionen offrar sig och skänker övriga som inte ser flaskan. Intrycket är panelens samlade bedömning. Mängderna är små så vila inte på hanen om tycke uppstår…


Cascina Amalia

2016 Dolcetto d’Alba (artikel 76200 BS, 189 kr, lansering: 29 augusti 2018)

Sant’ Anna-vingården på ca tre hektar hängde med vid förvärvet 2003 och omgärdar egendomen i sex mindre parceller. Vingårdarna som består av kalk- och lerrik jordmån, klättrar uppåt 450 meter över havet och ligger främst i västerläge. Här är det ofta blåsigt och druvorna som odlas är dolcetto, barbera och rossese bianco. Just dolcetton har uppnått schysst ålder, planterad 1971 som den är och det märks i vinet vi provar.

2016 är en strålande årgång, det blir man varse om direkt när det sniffas. Härlig täthet och solvärme men aldrig så att det blir plumpt eller förlorar sitt ursprung. Mörk generös fruktighet i den täta doften, blåbär, vildhallon och körsbär bockas av, lite vaniljglass på det och så kikar en lätt örtighet fram tillsammans med en humuskänsla. Onekligen lovande och än mer sammansatt blir det när vinet får luft i glaset. Smaken då; jodå, här är det liv och rörelse med ännu lite bångstyrigt vild frukt, man kan till och med skönja en liten sprits än även om det lugnar sig efter en stund. Tanninerna är välmatade, överraskande mycket för druvan och den mörka bärfrukten lyfts upp av en syra som bara ropar efter en svampstinn och krämig pasta med bättre olivolja och rikliga mängder parmesan. Lite kärnkärvhet kikar också fram och adderar till fräschheten. Ett vin som blott fått se insidan av stål, ingen ek här, och som innan lansering lagrats i flaska några månader. Superseriös dolcetto onekligen, och med potential att lagras. 91 LGP

2014 Barolo (artikel 75894 BS, 415 kr, lansering: 27 augusti 2018)

Så, låt oss återigen prata om 2014. Tufft ja, men seriösa producenter lägger sig inte i fosterställning för det utan vet att under sådana förutsättningar är det blott hårt jobb i vingården som gäller. Vilket i Amalias fall resulterat i en Barolo där de två Cru-lägena blandats in, Fantini i legendariska Bussia och Le Coste i Monforte. Resultatet är strålande Barolo som lätt hade kunnat placeras i en betydligt mer ansedd årgång även om den saknar det exceptionella djupet som 2013 uppvisar. 20 dagar med skalen och två år i franska tonneaux av 2,600 liters storlek.

2014 Barolo från Amalia inleder härligt körsbärssyrligt, tänk gammaldags karameller med ett stänk bittermandel, men får sällskap av klassiska attribut som nypon, tobak och en sötlakritsnyans. Örtighet, violtoner och rökiga nyanser kompletterar till den tämligen komplexa bouqueten. Och det är nu som den där pinot-elegansen-fast-ändå-nebbiolo-liknelsen börjar ta form. I gommen en läckert strukturerad nebbiolo med mogna men ändå täta tanniner, blodapelsinaktig syra och finstämd frukt. Det känns klassiskt men ändå småmodernt, lätt att förstå, lätt att älska. De syrliga körsbären hänger med från doftintrycket och även om det måhända saknas viss täthet så är detta en balanserad och vansinnigt välgjord Barolo. Från 2014. Du dricker den såklart medan du väntar på betydligt vresigare årgångar. 93 LGP

2013 Le Coste di Monforte, Barolo (artikel 77035 BS, 515 kr, lansering: 27 augusti 2018)

2013 alltså, har vi någonsin stött på en ljuvligare Barolo-årgång med den drickvänligheten i tidiga år? Vi misstänker att det konsumeras mer 2013 i sina unga år än någon annan stor årgång i Piemonte…

Le Coste är blott en hektar vinmark stor, åtminstone Amalias andel. Läget är det sista innan Serralunga-kullarna tar vid och det vetter öst, sydöst och klättrar uppåt 400 meters höjd. Kalkhaltig lera blandas med kalksten. Vinet spenderar två år på franska tonneaux av 2,600 liters storlek.

Du känner det redan på första sniffen, att det här är stora saker. Inte bombastiskt, bara sådär finessrikt och högklassigt som är förunnat få vinregioner i världen. Det finns ett djup i bouqueten som sänder iväg tankarna till hösten; en melankolisk men vacker höstlövskänsla. Tobaken kikar fram, körsbären, några jordgubbar, de rökiga mineralerna och så lindas allt in delikat i en diskret blommighet med kryddiga undertoner från faten. I gommen närmast dansar den här finingen fram, uppbackad av en söt mogen men alert bärighet, pampiga men följsamma tanniner och en precis syra som skänker Le Coste sin ståtliga hållning. Djupet, strukturen, finessen…det är så snyggt gjort att man vill typ dricka den redan idag – även om vi vet att det här är än tjusigare om några år. Högklassig Barolo helt enkelt och ett stort vin. Jösses Amalia! 95 LGP

Importör av Cascina Amalia: O. Wines and Spirits AB

RELATERAD LÄSNING