Sval, snygg & stilren Crozes-Hermitage

Niklas Jörgensen 24 May, 2018
Vin Marius, Max, Marc och Michel Chapoutier. Det är onekligen mycket historia som ryms i namnet M. Chapoutier i Rhônedalen och då kanske i synnerhet när man ser namnskylten på Hermitagekullen vid byn Tain l'Hermitage. Sedan 1800-talets första hälft har firman letts av en familjemedlem vars förnamn startar på just M och Michel Chapoutier som leder verksamheten idag fortsätter traditionen med sina barn, Mathilde och Maxime. För etiketten och firmanamnet M. Chapoutier är inget man ändrar på hursomhelst.

Den riktigt häftiga resan som Chapoutier företagit startar egentligen med Michels intåg 1989. Han införde tidigt de biodynamiska principerna för vinodling och påbörjade ett omfattande arbete med att åter bygga upp familjeföretaget som då kämpade. Det han hunnit med på snart tre decennier är en svårslagen bedrift och idag är M. Chapoutier ett av de mest välrenommerade namnen i vinvärlden, inte minst för sina närmast sinnesvidgande viner i sélections parcellaires-serien.

Mitt första möte med Maison M. Chapoutier var i slutet av 90-talet när Köpenhamn och en av huvudstadens mest anrika vinbutiker var min arbetsplats. De enskilda vingårdslägena från firman hamnade på min radar och smakade som inget annat jag tidigare provat. Men det var ändå de mer plånboksvänliga alternativen som fick följa med hem och de var alltid, precis som idag, en kvalitetsgaranti. Belleruche, Valréas och Petite Ruche blev favoriterna, särskilt den senare, en skönt ursprungstypisk Crozes-Hermitage.

Toppnamn som M. Chapoutier vet hur en slipsten ska dras och att man först och främst bedöms på de viner som är mest lättillgängliga på marknaden. Ett bevis på detta är firmans ekologiska Crozes-Hermitage Les Meysonniers. Chapoutier's take på Les Meysonniers är intressant då han väljer att undvika ekkontakt i största mån, endast en ytterst liten del ser trä. Detta för att bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Här är det syrah som härskar och rankorna som börjar uppnå ansenlig ålder växer alla i sydsluttningar.

Niklas om 2016 Crozes-Hermitage Les Meysonniers
Syrah är min absoluta blå favoritdruva och den initiala bouqueten bekräftar varför. Här bjuds man omgående på en riktig syrah-kram med de lite djuriska tonerna, viol, färska mörka bär, peppar och lagerblad. Efter några minuter i glaset så lugnar doften ner sig något och låter ytterligare intryck kika fram. Stenmineralitet, julkryddighet och en läcker söt lakritston. Det är snyggt svalt i sitt uttryck och bärfrukten är färsk och klingande ren. Smaken är fortfarande aningen ungdomligt bångstyrig vilket indikerar att det ännu finns en hel del utveckling att hämta.

Frukten som påminner om hallon, körsbär och svarta vinbär har en saftig struktur och dess renhet är verkligen något av ett Chapoutier-kännetecken. Den del av vinet som sett ek håller sig sannerligen i bakgrunden. Inget kraftpaket utan här är syran ryggraden även om tanninerna också bidrar till att skänka stramhet och accentuera en känsla av finess. Och jo, jämfört med 2015 så andas 2016 mer elegans och avslutet är även det mer mineralstramt med lite järniga inslag och en touch av viol och lagerblad.

2016 av Les Meysonniers är precis den vinstil jag personligen väljer till en BBQ då det plockar upp rökigheten fenomenalt bra och aldrig blir för sött eller dominant. Prova själv i sommar, till dina ört- och vitlöksdoftande lammkotletter. Och till den som hellre lagrar, här finns struktur och stoppning för några år i vinskåpet eller källaren.

Niklas intryck:
90 poäng

Vinet finns redan på flertalet Systembolag. Har inte din butik vinet så kan du enkelt beställa den till ditt lokala Systembolag, klicka här för att se om den finns nära dig.

2016 Les Meysonniers, Crozes-Hermitage
(Maison M. Chapoutier) 179 kr / Nr 74136

Till Systembolaget


VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet