Ewan Craig, Hotel Diplomat, Stockholm. Foto: Hampus Danielasson
Den årligt återkommande branschtävlingen The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie har ambitionen att hitta de skickligaste skaparna av cocktails med Glenmorganies singel malt whisky som bas samt kora årets vinnare. Nytt för i år är att även bartendrar från grannlandet Norge har deltagit. Liksom tidigare år fick juryn många sökanden och bidrag, varav 15 personer från Sverige respektive tre personer från Norge utsågs till ambassadörer tillika finalister. De alla har representerat The Men of Tain sedan februari och har under hela våren deltagit i workshops samt lärt sig allt om Glenmorangies historia och traditioner av den erkända barprofilen Robert Radovic. Vinnarna Even Craig från Hotel Diplomat i Stockholm med cocktailen ”Samharadh Mòr” (betyder summer of Tain på gaeliska) och Thomas Stenbeck från Himkok i Oslo med sin cocktail ”Togail” (betyder lifting på gaeliska) kan nu stolt titulera sig som Sveriges och Norges cocktailmästare.
Thomas Stenbeck, Himkok, Oslo. Foto: Jacob Spangenberg
– Jag är så otroligt glad, stolt och överraskad! Det var otroligt tufft motstånd med så många skickliga yrkesmän, som arbetat i branschen länge. Jag ville göra något annorlunda och samtidigt anspela på sommaren med smakerna i min cocktail Samhradh Mòr. Den här vinsten betyder mycket för mig och jag ser mycket fram emot samarbetet med Glenmorangie under det kommande året, säger Ewan
Men Of Tain: Gustav Enerlöv, Bartender, Drinks 20, Göteborg, Sverige Viktor Adamsson, Barchef, Sorella, Örebro, Sverige Kristian Landberg, Head Bartender, Malt & Humle, Örebro, Sverige Ludwig Andersson, Barchef, The Lamp Hotel Norrköping, Sverige Markus Haglund, Barchef, KPH Matbar, Göteborg, Sverige Erik Wennström, Bartender, MJ´s Malmö, Sverige Emelie Hjärtström, Bartender, Pharmarium, Stockholm, Sverige Curt Eriksson, Bartender, Lydmar Hotel, Stockholm, Sverige Juliet Aronsen Broderstad, Bartender The Tasting Room, Bergen, Norge |
Jakob Bravo, Bartender Pig N Hen, Norrköping, Sverige Ewen Craig, Bartender, Hotel Diplomat, Stockholm Sverige Roberto Escobar, Barchef, Hotel Reisen, Stockholm, Sverige Carl Laurén, Bartender, Hallwylska. Stockholm Sverige John Hägred, Brachef, Bar Gusto- Vapiano, Stockholm, Sverige Victor Soto, Bartender, AG, Stockholm, Sverige Nisse Rydberg, Bartender, TAK, Stockholm, Sverige Thomas Stenbaeck, Senior bartender, Himkok, Oslo, Norge Danny Gibbons, Bartender, Miss Sophie, Oslo, Norge |
Deltagarna har fått använda sin fantasi, smak och tyckte i skapandet av varsin personlig och unik signaturcocktail tillsammans med Glenmorangie. Under våren har ambassadörerna sålt sina signaturdrinkar på barerna de arbetar på och spridit budskapet i sina och barernas sociala kanaler för att skapa stor spridning. Samtliga whiskycocktails tillsammans med skaparna har porträtterats av fotograferna Hampus Danielsson från Sverige och Jacob Spangenberg från Norge.
Finalen bedömdes utifrån kriterierna utseende, smak, kreativitet och utförande, av en expertjury: Linda Hellman, Brand Manager Glenmorangie Sverige, Karen-Sofie Stenzel, Brand Manager Glenmorangie Norge, Robert Radovic, senior konslut på Liquid Management samt Jonas Kleerup, kurator och konstkritiker. Tillställningen var en kombination av vernissage med presentationer av samtliga porträtt och whiskycocktails.
Juryns motivering:
Det var en otroligt jämn och hög nivå på årets deltagare, men både Ewen Craig och Thomas Stenbeck stack ut. Genom förståelsen för varumärket och sättet de lyfte smaknoterna i sina drinkar samt deras presentationer imponerade på oss och gör oss stolta att presentera dem som årets vinnare.
EWENS OCH THOMAS VINNARCOCKTAILS
Samhradh Mór som betyder summer of Tain. Foto: Hampus Danielsson
Ewen Craigs Samhradh Mòr:
- 50ml Glenmorangie Original
- 40ml aprikospurée
- 15ml färsk citronjuice
- 20ml kanel syrup
Ewen Craig är ursprungligen från Belfast på norra Irland. Han älskar att resa och det var på det sättet han slutligen hamnade i Stockholm. Med 3,5 års erfarenhet som bartender arbetar Ewn på Hotel Diplomat sedan 2016.
Togail som betyder lifting på gaeliska. Foto: Jacob Spangenberg
Thomas Stenbecks Togail:
- 45ml Glenmorangie Nectar D’ Or
- 20ml Tio Pepe Fino sherry
- 10ml Apricot brandy
- 10ml Cocchi Aperitivo Orange
- 10ml Skottgard Plum Ice Wine
- Garnityr: Torkade plommon som har vilat i Glenmorangie Lasanta, havssalt och apelsinskal i en vecka
(+5 grader). Cocktailen får både en söt och salt ton som binder ihop upplevelsen av Togail. Cocktailen är försiktigt rörd och serveras med en stor isbit, perfekt för pre-batching.
Thomas har närmare 12 års erfarenhet inom restaurangbranschen och var med i teamet som öppnade Himkok 2015. Idag arbetar Thomas som senior bartender i Distillerbaren på Himkok i Oslo, Norge.