Tear of the Pine - retsina på riktigt

Niklas Jörgensen 5 Jun, 2018
Vin På fredag släpps den på Systembolaget, retsinan som sätter nivån för vin med kåda. Långt borta är Greklandssemesterns lågvattenmärken till retsina och istället visar producenten Stelios Kechris vart skåpet ska stå och levererar sin strålande fatlagrade version av ett historiskt vin.


Tear of the Pine är utan tvekan den bästa retsina vi provat. Något vi klämde till med redan för snart ett år sedan då denna druvrena assyrtiko var i våra glas. Kombinationen färsk tallkåda och fatlagrad assyrtiko från norra Grekland, man hämtar druvorna från appellationen Goumenissa som kanske mest är känd för sin xinomavro och negoska, är klockren. Vinet ligger ett halvår på sin jästfällning i olika typer av fat vilket ger en närmast burgundisk touch till helheten.

2017 Tear of the Pine, Stelios Kechris

Formligen exploderar i ett välbehag av färska örter, främst mynta och rosmarin. Pinjeskogen är där likaså citrus och gul frukt samtidigt som en snygg smörighet och kryddighet från faten backar upp. En sval maritim vind pustar förbi och den ungdomliga doften är redan nu förvånansvärt komplex. I gommen en uppfriskande mentholkänsla, precis citrusstinn syra, rökig mineralitet, pinje och en supersnygg fatbehandling som skänker kryddighet. Avslutet är klingande rent och bjuder även på skön intensitet och längd.

Livets Goda-redaktionens intryck: 91 LGP

En retsina som, om du nu inte provat Stelios Kechris vin tidigare, sätter en egen nivå för vinstilen och får oss att omgående önska vi vore på en grekisk ö, med en tallrik grillad bläckfisk. Släpps på fredag den 8:e juni i begränsad mängd och priset är 169 kr. Du finner vinet här.

Vill du ändå ha en retsina med aningen mer markerad tallkåda men likväl snyggt och välgjort så har samma producent en version till dig i 50 cl-format, Kechribari. Du finner vinet här.

Och du, spar en flaska till agusti månads kräftskiva. Den här sitter som en smäck till de dillkokta kräftdjuren.


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet