Tear of the Pine - retsina på riktigt

Niklas Jörgensen 5 Jun, 2018
Vin På fredag släpps den på Systembolaget, retsinan som sätter nivån för vin med kåda. Långt borta är Greklandssemesterns lågvattenmärken till retsina och istället visar producenten Stelios Kechris vart skåpet ska stå och levererar sin strålande fatlagrade version av ett historiskt vin.


Tear of the Pine är utan tvekan den bästa retsina vi provat. Något vi klämde till med redan för snart ett år sedan då denna druvrena assyrtiko var i våra glas. Kombinationen färsk tallkåda och fatlagrad assyrtiko från norra Grekland, man hämtar druvorna från appellationen Goumenissa som kanske mest är känd för sin xinomavro och negoska, är klockren. Vinet ligger ett halvår på sin jästfällning i olika typer av fat vilket ger en närmast burgundisk touch till helheten.

2017 Tear of the Pine, Stelios Kechris

Formligen exploderar i ett välbehag av färska örter, främst mynta och rosmarin. Pinjeskogen är där likaså citrus och gul frukt samtidigt som en snygg smörighet och kryddighet från faten backar upp. En sval maritim vind pustar förbi och den ungdomliga doften är redan nu förvånansvärt komplex. I gommen en uppfriskande mentholkänsla, precis citrusstinn syra, rökig mineralitet, pinje och en supersnygg fatbehandling som skänker kryddighet. Avslutet är klingande rent och bjuder även på skön intensitet och längd.

Livets Goda-redaktionens intryck: 91 LGP

En retsina som, om du nu inte provat Stelios Kechris vin tidigare, sätter en egen nivå för vinstilen och får oss att omgående önska vi vore på en grekisk ö, med en tallrik grillad bläckfisk. Släpps på fredag den 8:e juni i begränsad mängd och priset är 169 kr. Du finner vinet här.

Vill du ändå ha en retsina med aningen mer markerad tallkåda men likväl snyggt och välgjort så har samma producent en version till dig i 50 cl-format, Kechribari. Du finner vinet här.

Och du, spar en flaska till agusti månads kräftskiva. Den här sitter som en smäck till de dillkokta kräftdjuren.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet