Visste du att endast i snitt 10% av de hisnande summorna kaffeindustrin omsätter går tillbaka till ursprungslandet?

Livets Goda 15 Jan, 2019
Mat och Restaurang Kaffehandeln omsätter årligen 20 miljarder dollar och är – näst efter olja – den mest handlade råvaran i världen. Av denna hisnande handel, så kommer endast 10% ursprungslandet till godo. För bonden är det dock en ännu lägre siffra. Skatter och avgifter gör att denne, t.ex. i Afrika i snitt får endast 6,1% av det du betalar för kaffet i butiken för konventionellt odlat kaffe.Kafferosteriet Koppar vänder blickarna till Kongo. Landet har transformerats från en storskalig bulkproducent till att idag ge oss specialkaffe av fantastisk kvalitet. Detta land med ofattbart vacker natur och oerhörda naturtillgångar höll i dagarna val. Det gick blodigt till också denna gång. Insatserna är höga och det är många som slåss om de värdefulla resurser som landet besitter - guld, diamanter och även kaffe. Korruptionen är utbredd. Sannolikt är den inte mindre nu än för 30 år sedan, då Kongo var en storproducent av kaffe. Då pressades priserna nedåt och fler och fler mellanhänder klev in och ville ha en del av kakan. När det blev olönsamt att producera billigt kaffe, så gick bönderna över till andra grödor. Produktionen rasade från 130.000 ton till idag officiellt endast 8.000 ton årligen.

Den statliga kaffeskatten i Kongo är relativt hög (ca 13%) jämfört med grannländerna Uganda och Rwanda, dit kaffe av lägre kvalitet smugglas för att ta plats i billiga afrikanska blandningar. Som konsumenter måste man våga räkna baklänges och inse att om man vill dricka ett kaffe av hög kvalitet - OCH ge kaffebonden vettigt betalt för allt slit denne lägger ned i odlingarna - så kostar det.

Låt oss göra ett räkneexempel:

Flera av de stora dagligvarukedjorna kampanjade kaffe innan jul. Undantaget från dessa kampanjer var såklart ekologiskt och Fairtrade-certifierat kaffe. Den billigaste kampanjen Koppar noterade var 5 paket (à 450 gram) för 99 kr. Först ska momsen räknas bort och därefter ska butiken ha sin marginal. Rosteriet rostar inte kaffet gratis och man har även här ett vätskebortfall om lite drygt 20%. Därefter kommer en kaffehandlare in i bilden och sedan skatterna och andra mellanhänder. Vem som helst kan räkna ut att det inte blir många kronor kvar till kaffebonden om man köper kaffe för 44 kr/kg inklusive moms.

När man väljer ett schysst producerat kaffe, så får man samtidigt ett kaffe av högre kvalitet. En nöjd och glad bonde kan leva på att odla kaffe och inte gå under för att de stora jättarna slåss om oss som konsumenter.

Kongo är en pånyttfödd kaffenation och även om det finns en betydande förbättringspotential, så kan idag bönderna som själva äger sina tvättstationer leva på att odla sitt kaffe.
Detta handlar filmen nedan om:


Hyllade årgångar från Penfolds - lanseras i September

Vin För många vinentusiaster är lanseringen av The Penfolds Collection en…
22 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

Soalheiro ny producent hos Ward Wines

Vin Vinhuset Soalheiro är pionjär när det gäller att producera vin…
20 Aug, 2019

Visit Sweden ska hjälpa matföretag att profilera hållbarhet

Mat och Restaurang Bland utländska turister förknippas Sverige starkt med hållbarhet och trender…
20 Aug, 2019

Unik och exklusiv låda med viner från Jean Louis Chave

Vin Jean Louis Chave är en av Rhônedalens topproducenter. Nu lanserar…
19 Aug, 2019

dags för Quercus IV Mongolica

Whisky och Bourbon Den 6 september släpps Quercus IV Mongolica från High Coast…
19 Aug, 2019
Artikelarkivet