Whiskykalendern - Den digitala plattformen för whiskyklubbar

Livets Goda 29 Nov, 2018
Whisky och Bourbon Klaus Bitschnau heter mannen som ligger bakom Whiskykalendern.se - en digital samlingspunkt för alla som älskar whisky. I Sverige ökar intresset för whisky mer och mer, samtidigt som en enorm kunskapsbank byggs upp bland de som varit med ett tag. Vi tog en snabb pratstund med Klaus för att prata vidare om hans vision.

Klaus, varför drog du igång Whiskykalendern?

- Kortfattat så vill jag samla så många som möjligt av de ca 1,8 miljoner i Sverige som är whiskyintresserade. Jag vill få deras förtroende att vara länken mellan den enskilde användaren/intresserade och tillverkaren/producenten, Jag vill även vara ett stöd och hjälp i många av de olika situationer som den whiskyintresserade kan hamna i, och som jag själv upplevt och har erfarenhet av, med tanke på alla de whiskyklubbar jag drivit och driver.
Att driva en whiskyklubb innebär utmaningar när det gäller att skapa unika smakmöten, hantera egna buteljeringar, hitta och hålla provningar, mässor, köpa flaskor, fat, andelar och sen omsätta dessa i upplevelser, men även att delta i och planera resor, utbildningar, tävlingar. Det var här jag insåg att det saknades något. En gemensam plattform och startpunkt.

Utvecklingen av den digitala plattformen Whiskykalendern har utvecklats under flertalet år och idag består den av nio olika delar som Klaus kort utvecklar nedan;

 1. Den offentliga webbsidan; Whiskykalendern.se som alla kan se utan inloggning, vilket kan jämföras med förstasidan på en tidning, det som alla ser utan att öppna och ta reda på vad innehållet är.
 2. Webbsidan för inloggade; De som registrerar ett baskonto (gratis), eller ett connoisseurs konto (365:-/år) får ta del av den information och erbjudanden som Whiskykalendern skapar tillsammans med deras partners. Detta är också det första aktiva steget på en förhoppningsvis lång och utvecklande whiskyresa med många unika smakmöten på vägen. Detta steg motsvaras av att du har köpt tidningen och kan börja läsa den. Här kan också alla som är med i och har registrerat sig i en av de 233 whiskyklubbarna på  whiskykalendern se sin/sina klubbars aktiviteter (för självklart ser man alla klubbar man är med i - samlat och enkelt) och ta del av övrig information som skrivits in.
 3. Connoisseurernas webbsida; detta medlemskap som kostar 365:-/år ger ytterligare möjligheter och erbjudanden som t.ex. att man kan filtrera informationsflödet.

  Här har man också tillgång till Lagerhuset = en dold och skyddad plats där man som connoisseur kan hantera sina samlingar och enskilda enheter för att diskutera med andra intresserade.
  Våra connoisseurer får också ta del av våra erbjudanden före basmedlemmen, betonar Klaus, som ger dom en större chans att få delta på våra unika event/erbjudanden, som oftast har begränsat antal platser/andelar.
 4. Klubbadministrations sidorna: Dessa sidor ser bara de anslutna whiskyklubbarnas administratörer, de kommer enkelt åt dessa när de loggat in och valt detta vid inloggningen. Här hanterar klubben sin profilsida som visas under whiskykalenderns klubb flik, men även medlemmar, provningar och inbjudningar till sina egna event. Allt är naturligtvis GDPR anpassat.
  Just denna del är föremål för ständig utveckling baserat på de önskemål som vi får in från klubbarna och dess användare i löpande dialog. 
 5. Organisations gränssnitt; 
  För större organisationer som t.ex. Bishops Arms och SWF (svenska whiskyförbundet) är detta ett system för klubbstöd och administration av egna lokala klubbar i landet. Det är helt enkelt ett gränssnitt som utvecklas i samarbete med bland annat SWF, som också har beslutat att ersätta deras nuvarande klubbhantering med detta då de får ett modernt, GDPR anpassat och enkelt stöd för att hantera sina anslutna klubbar och säkerställa informationsflödet till dess medlemmar.
 6. Bokningshjälpen för alla anslutna klubbar och våra WDEr*:
  Detta verktyg underlättar för klubbarna och de som håller/erbjuder provningar att hitta varandra.
  Genom detta kan klubbarna och den enskilde whiskyintresserade få flera unika smakmöten. De anslutna klubbarnas bidrag består i att deras klubbansvariga fyller i klubbens planerade kommande provningsdatum i deras klubbprofil. Ju fler datum desto bättre och desto större möjlighet att få en drömprovning i klubben.
 7. Whiskykalenderns egen administrationssida:
  Denna har bara av whiskykalendern utsedda administratörer tillgång till.
  Här hanterar vi hela plattformen.
 8. Plattformen:
  Är motorn i systemet och det riktigt stora som inte syns utåt, men som gör det möjligt att få allt att hända och fungera nu och framledes.
 9. Databasen:
  Här finns den ackumulerade kunskapen som användarna bidragit med. Det är här alla uppgifter och svar på våra frågor hamnar, desto mer vi vet om medlemmarnas whiskyintresse (det är bara det vi är intresserade av och sparar) desto större chans är det att de verkligen får det som dom vill ha och inte missar något.

Tack Klaus, då har vi fått en bra uppdatering på Whiskykalendern.

För den som vill titta mer på den digitala plattformen så finner ni hemsidan HÄR och eventuella frågor besvaras gladeligen av Whiskykalendern på office@whiskykalendern.se 


* Whiskytillverkarna, Distributörerna och Eventföretagen (WDE):

 


Årets första frilandsodlade färskpotatis

Mat och Restaurang Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas…
25 Apr, 2019

Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet