Ardbeg – den första whiskyn i rymden


Warning: Undefined variable $hide_readtime in /home/livetsgo/public_html/wp-content/themes/soledad/content-single-full.php on line 356

Den speciellt konstruerade Ardbeg-behållaren har kretsat i jordens atmosfär i en hastighet på 28 kilometer per timme, 15 gånger om dagen i 1045 dagar. Samtidigt har en identisk behållare, som kontroll på, lagrats på Ardbegs destilleri på Islay. Efter Ardbeg-behållaren landade i Kazakstan den 12 september 2014 återförenades bägge proverna i ett laboratorium i Houston, USA, för ett experiment som forskarna tror kan komma förändra framtiden för whiskyproduktionen. Forskarna har jämfört de två proven, undersökt samspelet mellan molekylerna och förkolnad ek och dokumenterat skillnaderna som uppstår mellan jordwhisky och rymdwhisky. Forskningsresultatet presenteras under 2015, när alla tester är klara. Dr. Bill Lumsden, Ardbegs direktör för destillering och whiskymakeri, leder forskningen tillsammans med det USA-baserade rymdforskningsföretaget NanoRacks LLC. – Ardbeg är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen och är känt för att våga ta risker i utvecklingen, så det är passande att Ardbeg är det första destilleriet någonsin i rymden. Vi är nu nära slutet och nära att hitta svaret på något tidigare okänt och det är verkligen spännande, säger Dr. Bill Lumsden, kemist som anses vara en ledande innovatör. – Detta är ett litet steg för människan, men ett stort steg för whisky. Teamet hoppas kunna avslöja hur smaker utvecklas i olika gravitationsförhållanden – iakttagelser som skulle kunna revolutionera hela whiskyprocessen. Vi vill belysa vikten och effekten av tyngdkraften på mognadsprocessen, men vem vet vad det kan leda till i förlängningen? Det finns oändliga möjligheter i det okända, fortsätter Dr. Bill Lumsden. För att fira Ardbegs rymdresa lanserades Ardbeg Supernova 2014, en uppdaterad version av deras torvrikaste singlemalt – lämpligt uppkallad efter stjärnexplosionen – lanserades september 2014.