Australiens bästa med Livets Goda

Livets Goda 25 Nov, 2010
Vin Att det är snöstorm och bitande kallt ute gör bara onsdagskvällen med Livets Godas härliga läsare, desto mysigare. 50 glada vinentusiaster provade i kväll drygt 20 av Australiens bästa viner, under ledning av Michel Jamais.
"Chefredaktör Anders Enquist är alltid lika lycklig när han får integrera med Livets Godas läsare, varav numera många är vänner. Ett friskt mousserande får snabbt igång smaklökarna med läckra tillbehör innan det är dags att slå sig ner till dukat bord. – Först och främst ett stort tack till Treasury Wines och Niclas Tuomela som hjälpt till att få fram de riktiga rariteterna, inte minst från Penfold's Grange, till provningen, inleder Michel Jamais och får medhåll av Anders Enquist. Att få ihop 21 olika viner av den här toppkvaliteten har inte varit lätt för Anders Enquist. Med gedigen research, lite hjälp och en portion flyt, står dock vinerna öppnade i väntan på att avnjutas på Pontus by the Sea i Stockholm. Församlingen består mest av killar, säkert till 80 procent. Dock är åldersspridningen stor vilket är mycket givande i diskussionerna. Michel beskriver vinlandet Australiens historia och utveckling i modern tid. Han upphöjer det faktum att landet inte vilar så hårt på traditioner och därför har blivit väldigt tekniskt duktiga. – Dessvärre var de också de som kom på bag-in-boxen, utbrister Michel och bjuder på kvällens första gapskratt. Australien är idag världens sjätte största vinland men ändå relativt små jämfört med volymjättarna i Europa. Michel beskriver hur producenterna i landet förr ofta gjorde vinerna och sedan rättade till dem i efterhand. – Även idag är det många som justerar syran i vinerna. Skillnaden är bara att de gör det innan jäsningen, tillägger han och anser att det är lika okej att göra det i Australien, som att chaptalisera europeiska viner som inte fått tillräckligt med sol. Kvällens första flight börjar i regionen Coonawarra. Michel berättar att området är känt för sin järnoxidrika ""terra rossa"" - jord och att det erbjuder ett stabilt klimat och förhållandevis svala vindar. Som på en startsignal börjar det snurras i glas, sörplas och njutas. Vinerna som ofta lyfter över 1000-kronors strecket slinker för de flesta ner i stället för att spottas. Inför varje nytt vin berättar Michel historia, kuriosa och blandar det med egna erfarenheter och anekdoter. Så fort årgången på någon av vinerna är yngre, stiger tanninerna som ett brev på posten och församlingens tänder blir allt blåare. Efter sju provade viner är det skönt med en paus och lite bubbel. Läsarna diskuterar livligt med varandra eller med Anders och Michel om sina upplevelser samt argumenterar om vilka viner som är bäst. Som vanligt har chefredaktören bett alla rösta på sina favoriter och vinnaren i första omgången blev 2004 Henschke Cyril Henschke Cabernet Sauvignon. Detta vin hade hela 27 av provarna som en favorit. Väninnorna Outi Leijon, Elisabeth Gustavsson och Britt-Marie Toregard är vana Livets Goda - provare. De missar sällan en läsarprovning och har höga krav. – Det har varit mycket goda viner hittills, säger Outi men tillägger att hon förväntat sig det. Elisabeth berättar att hon går på alla povningar för att inte missa något medan Britt-Marie vill veta vilka viner det är innan hon bestämmer sig. – Det var på grund av vinerna från Torbreck och Grange som jag nappade på den här provningen, säger hon och berättar att hon tidigare fått tillfälle att träffa vinmakaren på Torbreck. När nästa flight drar igång är det tio viner uppdukade. Ingenjören Erik Rygran är med för första gången, hitlockad av vännen Ludvig som är Livets Goda prenumerant. När han ser prestigevinerna i äldre årgångar framför sig, lyser han upp som ett barn på julafton. Långsamt och metodiskt arbetar han sig igenom vin för vin för att till sist närma sig glasen med -85, -95 & -05'års viner från Penfold's Grange. – Det är helt fantastiskt att få ha de här vinerna upphällda framför sig, säger han och sippar andaktsfullt. Slående med de tre Grange - årgångarna är att de är så lika trots det stora hoppet i årgångarna. De blir bara mognare och mer utvecklade med åren. Inte annorlunda på något sätt. – Penfold's Grange från 1985 fick vi av vinmakaren Peter Gago som tack för visat intresse, utbrister Anders Enquist och alla jublar. Det är onekligen inte varje dag församlingen får tillfälle att dricka ett sådant vin. Sommelierutbildade Ica Kvantum - handlaren Thomas Pennerud har åkt upp från Norrköping i snöstormen för att vara med på kvällen provning. Han medger att han inte är någon australienfantast men att han är imponerad av provningen. – Jag hade så mycket förutfattade meningar om vinerna från Australien men de har definitivt rundats av, säger han och ler. Mest imponerad är han av Penfold's för att de levererar hela spannet. Från billiga boxar till några av världens bästa viner. När 17 viner är avklarade är de dags för de fyra sista och middag till det. Andra omgången vanns av 2006 Torbreck Run Rig Shiraz som många valt att behålla även till maten. En perfekt krämig risotto med ankconfit får ackompanjera provningens enda vita viner. Dessa är båda chardonnay'er vilka harmoniserar perfekt till maten. Därefter serveras en efterlängtad köttbit. En rosastekt entrecôte med krämig potatisgratäng. Precis vad de här kraftpaketen behöver. Så här dags är församlingen som en enda stor familj där Michel Jamais är storebrorsan som berättar åt vilket håll alla ska gå. Ljudnivån och stämningen är lika hög som spottkopparna är tomma. Efter en uppiggande kaffe och utvalda avecer för dem som vill, skiljs vi åt i vinternatten. På återseende kära läsare, hoppas att ni hade lika trevligt som oss!"

Artikelarkivet