Frida Hansson är Årets Lily 2012


Warning: Undefined variable $hide_readtime in /home/livetsgo/public_html/wp-content/themes/soledad/content-single-full.php on line 356

”I årets upplaga var hon mycket nöjd. ””Det var en väldigt bra tävling, från de 16 deltagare som ställde upp i grundtävlingen direkt efter sommaren, var det tre sommelierer som kvalade vidare till finalen, som blev ovanligt jämn””, säger hon direkt efter tävlingen, som gick i centrala Stockholm under måndagseftermiddagen. Jörn Ek, som arbetar för importören Arvid Nordquist Vinhandel som importerar Bollinger till Sverige, instämmer. ””Det var en otroligt jämn final, det skiljde bara ett par poäng mellan tvåan och vinnaren””, intygar han. De tre sommelierer som hade gått vidare efter utslagstävlingen, och som nu hade haft tre månader på sig att förbereda sig inför finalen, var Linn Hidén på Sturehof, Frida Hansson på Vinbaren Gondolen och American Table på Sign Hotel, och Louise Bergdahl som för närvarande fortfarande studerar vid Grythyttan. Efter en djuplodad teoretisk skrivning under dagen, och en för de tävlande överraskande blindprovning av tre mousserande viner (från Italien, Loire och Sydafrika, men inte det självklart förväntade valet Champagne), sattes trion tävlande på prov i praktiska moment på scenen. Där, inför publik, handlade det dels om mat och dryck i kombination (till en satt meny skulle de tävlande sätta passande viner, från olika länder till varje rätt) och dekantering och servering av ett rött vin. Årets Lily är således inte en alltigenom champagnefokuserad sommeliertävling, vilket delvis förvånade Frida Hansson, som sedan sina studier vid Restaurangakademien med examen tidigare i våras, framför allt har arbetat på Vinbaren Gondolen där fjolårets vinnare av Årets Lily, Beatrice Becher, också arbetar. Efter en hård och mycket jämn final, stod det efter noggrann poängräkning tydligt klart att det var Frida Hansson som hade vunnit den ärorika titeln Årets Lily 2012. Och det var just i det moment som Frida själv beskrivit som det svårare, som hon tog de sista viktiga och oumbärliga vinnande poängen. ””Jag visste tidigt att just mat och vin i kombination var min svaga sida, så jag har jobbat väldigt mycket med just det de senaste månaderna, bland annat genom att spela in mig själv med mobilkameran och sedan tittat på och analyserat det jag såg””, berättar hon direkt efter tävlingen. ””Den som var vassast i disciplinen mat och vin var Linn, hon höll faktiskt SM-klass””, säger tävlingsveteranen Sören Polonius, som hoppas att Linn, och de andra tjejerna, fortsätter att tävla. ””Och jag måste säga att jag är förvånad, så mycket jag hade pluggat på om champagne, och så var det bara tre av 29 frågor som handlade om champagne””, säger hon, skrattar och ler och säger ett par gånger till, för säkerhets skull, att hon fortfarande inte ha förstått att det var hon som vann tävlingen. Enligt juryns ordförande Åsa W Karlsson, var Frida den jämnaste i alla moment, men särskilt vass i dekanteringen. Vinsten gav Frida inte bara äran, utan också en cykel (Lily Bollinger gjorde sig känd för att cykla omkring i Champagne) och en resa till Champagne och Bollinger i vår. I juryn satt Jörn Ek från importören Arvid Nordquist, Åsa W Karlsson från Winewise och Restaurangakademien, Sören Polonius från F12 och Carina Tholin från Svenska Sommelierföreningen.”