Le Orme lär passa många Italienvänner

Livets Goda 6 Dec, 2018
Vin Piemontevänner längtar tills 2016 når marknaden, det vill säga Barolo- och Barbarescovinerna. Men årgångens potential är inte endast förunnat de mest berömda kommunerna utan 2016 tycks vara ett år där såväl druvorna barbera, som dolcetto och nebbiolo presterade på topp. Och toppfirman Michele Chiarlo, ja de följer dessutom upp deras så fina 2015 av sin Barbera d'Asti Le Orme med en lika läcker 2016. Ett vin som med andra ord är veckans LG-Tipsar.

”Med tid i glaset växer vinet och intrycken likaså”

Men på en punkt skiljer sig 2016 från den tidigare och det är med en stramare touch, vilket skänker en extra fräschör till vinet. Det upplevs mer traditionellt i sin stil och i ett år då druvorna nådde optimal mognad så är det extra tacksamt att Le Orme endast ser en liten och kort tid på fat. Att Chiarlo dessutom lagrat vinet i 16 månader innan release innebär också att de bråkiga ungdomliga dragen redan tonats ner.

Livets Goda om 2016 Le Orme från Michele Chiarlo
Det krävs inte mer än en hastig sniff för att placera det här vinet i Piemonte för här är det syrliga körsbär som tar täten, uppbackade av en örtblommighet som flörtar friskt. Med tid i glaset växer vinet och intrycken likaså.

Vi noterar örtighet och även en lätt pepprig kryddighet och ett stänk tobak. Och så smaken; här är det sådär härligt körsbärskärvt som bara italienare kan vara, och man bara längtar efter en långkokt bolognese som pricken över i:et.

"Le Orme lär passa många Italienvänner..."

Syrligheten till trots så finns det också mogen bärfrukt, körsbär och blåbär, lite örtiga inslag och sirliga tanniner. Befriande torr smak med friskhet i avslutet gör det här till ett synnerligen matvänligt vin.

Le Orme lär passa många Italienvänner, den saken är säker!

89 poäng / Livets Goda

2016 Le Orme Barbera d'Asti
Nr 2351 (750 ml), 125 kr
Piemonte, Italien

Vinet kan beställas till valfri Systembolagsbutik här >>

Receptinspiration - Isterband med stuvad potatis 

Livets Godas Vinet & Maten redaktionen har satt på förklädet och inspirerar med nya mat- och dryckeskombinationer för att förgylla och inspirera i vintermörkret. I detta klassiska matupplägg så möter 2016 Le Orme Isterbandet, tillsammans med stuvad potatis. Enjoy!

Receptet finner ni HÄR >>

Vinet kan beställas till valfri Systembolagsbutik.


Årets första frilandsodlade färskpotatis

Mat och Restaurang Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas…
25 Apr, 2019

Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet