Svenskarna älskar japansk mat – men osäkerhet stoppar hemmamatlagningen

av Livets Goda

Sju av tio beställer japansk mat på restaurang, men endast var tredje svensk lagar japansk mat hemma. Detta visar en ny Sifo-undersökning från HelloFresh. Anledningen till detta är bristande självförtroende och att svenskarna inte vet vilka recept och maträtter som finns. Nu presenterar HelloFresh japanska veckor, med nya recept varje vecka inspirerade av Japan.

Det japanska köket har en speciell plats hos svenskarna. En ny Sifo-undersökning från HelloFresh visar att två av tre (67%) brukar beställa japanskt mat på restaurang. Trots detta lagar bara var tredje (32%) mat hemma ur det japanska köket. Undersökningen visar också att var femte (20%) vill laga och äta mer japansk mat under 2024.

– Det finns ett stort intresse för japansk mat och sushi, ramen och andra japanska rätter har blivit populära inslag i svenskarnas restaurangvanor. När det thailändska köket blev populärt i Sverige i början av 90-talet tog det också lite tid innan maten tog sig in i hushållens kök. Idag lagas maträtter ur det thailändska köket betydligt mer ofta. Kanske är det dags för japansk mat att hitta hem till svenskarnas kök!, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Därför lagar svenskarna inte japansk mat hemma

Den främsta anledningen till att så få lagar japansk mat hemma, trots den stora populariteten, är att man inte riktigt vet vad det finns för olika maträtter och recept (28%) följt av att de inte tror att maträtterna blir lika bra hemma som på restaurang (27%) och att det är svårt att få till rätt smaker (16%). Dessutom anger 13 procent att de inte vet vart de får tag på alla ingredienser.

Sju av tio (71%) har minst en favoriträtt inom det japanska köket. Men det finns några maträtter som svenskarnas hjärtan klappar lite extra för. Mer än varannan (56%) har sushi som favoriträtt inom det japanska köket följt av teriyaki (27%), rätter som länge varit populära i Sverige. På tredje plats hittar vi den trendigare rätten, ramen (26%).

– Sushi är en solklar favorit, men det finns många fler maträtter inom det japanska köket värda att testa. Genom våra japanska veckor blir det enklare än någonsin att bli inspirerad och upptäcka nya maträtter, säger Sofia Fattori.

Topplista: Svenskarnas favoriträtter inom det japanska köket

  1. Sushi (56%)
  2. Teriyaki (27%)
  3. Ramen (26%)
  4. Gyoza (22%)
  5. Sashimi (15%)

Tips från experten: Kom igång med matlagningen ur det japanska köket

För att inspirera svenskarna delar Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh, med sig av sina bästa och enklaste tips för att komma igång och laga mer japansk mat hemma.

  • Vanligaste ingredienserna: Bra att ha hemma
    De vanligaste ingredienserna inom det japanska köket inkluderar ris, sojasås, mirin (sött risvin), dashi (en fiskbaserad buljong), tofu, sesamolja och nori (torkade algark). Bra att ha hemma helt enkelt!
  • Få till en perfekt ramen
    Ramen är en maträtt som går att variera i oändlighet. Men för att göra en grundläggande ramen behöver du buljong, nudlar och grönsaker. Koka sedan tillsammans med ingefära, vitlök, lök och soja. Vill du experimentera mer, prova att addera misopasta eller tonkatsu-buljong. För att göra en perfekt ramen är det viktigt att använda färska ingredienser och hålla koll på nudlarnas koktid.
  • Sushi är inte bara restaurangmat
    Att göra sushi kan verka svårt, men det är faktiskt ganska enkelt. Först och främst behöver du risvinäger, socker och salt för att krydda riset. Sedan behöver du färsk fisk eller skaldjur, grönsaker och noriblad. För att lyckas med din sushi är det bra att ha rätt verktyg. Du behöver en bambumatta för att rulla maki sushi, en riskokare för att koka riset och en vass kniv för att skära fisken.
  • Hemmagjord misosoppa
    Misosoppan är ett måste till sushin och dessutom är den enkel att göra hemma. För att laga misosoppa kokar du dashi (fiskbuljong) och tillsätter tärnad tofu, hackad vårlök och eventuella andra ingredienser som svamp eller grönsaker. Sedan tillsätter du misopasta och rör om tills den har lösts upp. Smaka av och servera soppan varm.

Laga mer japanskt med HelloFresh!
Vill du laga mer japanskt hemma, bli inspirerad till nya maträtter och lära dig att få till smakerna? Från vecka 29 till vecka 30 har HelloFresh japanska veckor, med nya recept inspirerade av Japan varje vecka. Några av recepten som finns på veckomenyn är japansk pulled pork ramen med udonnudlar och ostronskivling, japansk ”teriKvacki”-ankdonburi med sesamsockerärtor och ingefärsris och japanskinspirerad krispig räkdonburi med ingefärsris och asiatisk majo-slaw.

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av HelloFresh. Den bygger på 1 005 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 16 – 24 april 2024.