Domaine Cazes, en av de ledande producenterna i Roussillon, har funnits sedan 1895 och egendomen omfattar idag 220 hektar som sköts sedan 1997 helt enligt ekologiska och biodynamiska principer. Det gör Cazes till Frankrikes och troligen Europas största biodynamiska vinproducent. Familjen Cazes leder fortfarande företaget med den passionerade Emmanuel Cazes som ansvarig vinmakare.
Frankrikes mest inflytelserika vintidning, La Revue du Vin de France, har år 2015 utnämnt Domaine Cazes till ”en riktig institution i Roussillon”. Roussillonregion ligger nära den spanska gränsen, med Medelhavet i öster, Pyrenéerna i söder och Corbières bergkedjan i väster. Även Gérard Basset, en levande legend i vinbranschen och ensam i världen att hålla samtidigt titlarna Master of Wine, Master Sommelier och MBA hyller Domaine Cazes och beskrev nyligen på sitt Twitter-konto att Cazes starkviner är ”stunning” (”fenomenala”).
Produktinformation
Cazes Rivesaltes 1947
Druvor: 100% Grenache Noir
Alk: 16%-vol, Vol: 75 cl
Art.nr: SB 94025
Pris: 1950kr
Antal flaskor: 24
Webblansering: 2017-09-21
Druvorna kommer från kalkrika jordar i Corbières bergskedja. Direkt efter skörden pressades druvorna försiktigt och fick jäsa på tank. Jäsningen avbröts med tillsats av neutral sprit. Vinet fick ligga kvar på samma 500-liter ekfat s.k. foudre i nära 70 år innan försiktig filtrering och buteljering.
• Tillsats av neutral sprit: fredag 22 augusti 1947
• Vinet lades på fat: onsdag 24 mars 1948
• Buteljeringsdatum: fredag 6.e januari 2012
• Antal producerade flaskor: 591
• Sockerhalt: 89 gr/L
Cazes Rivesaltes 1957
Druvor: 100% Grenache Blanc
Alk: 15,5%-vol, Vol: 75 cl
Art.nr: SB 94026
Pris: 1950kr
Antal flaskor: 24|
Webblansering: 2017-09-21
Druvorna kommer från kalkrika jordar i Corbières bergskedja. Direkt efter skörden pressades druvorna försiktigt och fick jäsa på tank. Jäsningen avbröts med tillsats av neutral sprit. Vinet fick ligga kvar på samma 500-liter ekfat s.k. foudre i nära 60 år innan försiktig filtrering och buteljering.
• Tillsats av neutral sprit: lördag 31 augusti 1957
• Vinet lades på fat: tisdag 1 april 1958
• Buteljeringsdatum: fredag 6 januari 2012
• Antal producerade flaskor: 596
• Sockerhalt: 95,5 gr/L
Lanseringarna sker via Systembolagets webbportal. Båda vinerna släpps den 21:a September och säljes under helgen. Det är principen först till kvarn som gäller då varorna är kvoterade på grund av den begränsade tilldelningen.