Hem Vinvärlden 99p till 2016 Barolo Monprivato G. Mascarello

99p till 2016 Barolo Monprivato G. Mascarello

av Anders Enquist

Familjen Mascarello i Piemonte tillhör en av de här traditionsrika familjerna som ger oss vinälskare underbara moment med sina viner. Det handlar om en ytterst ömsint och kärleksfull hantering av den älskade nebbiolo-druvan. Viner med finess och elegans i sin grundstyrka, viner med själfylld precision och tydligt ursprung. Imorgon den 20:e maj, släpps 120 buteljer 2016 Barolo DOCG Monprivato. Livets Goda har provat och  konstaterar en superelegant och kalkrikt mineralisk årgång.

2016 Barolo Monprivato G. Mascarello

Piemonte / Italien / Giuseppe Mascarello & Figlio / 750 / 90162 / 1 990 kr / 99p
(120 flaskor) – Ny lansering: 20:e maj
Hands up och jag erkänner, jag är löjligt och ohämmat svag för detta vinhus stil. Men trots detta, ni kan lita på mig, det här nämligen himmelskt bra.

2016 är mer stringent i det kalkrika mineraliska basspelet i en direkt jämförelse med 2015 som låg lite mer på frukten. Således lite introvert här inledningsvis men efter en stund i glaset öppnar härligheten upp sig och sprider karamelliserade körsbär, viol och lakrits och småfuktig tobak. Det mineraliska basspelet framkallar friska blodcitrusvindar, rödfruktig glans och rosor, rosmarin, lavendel och torr basilika i det vegetala utspelet. Vinet har en behärskad sötma med attraktiv beska och spänstighet och tannindrivet är sirligt silkigt med krossad sten i karaktären. Barolo Monprivato G. Mascarello 2016 uppträder underbart i avslutet och vägrar helt sonika att lämna gommen.

Ett superelegant vin som växer oerhört i glaset, så dekantera en bra stund och drick idag, och kommande 20-25 åren
Det här kommer att hålla i ”evigheter”…

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

Korta fakta vinifiering 2015 Barolo DOCG Monprivato
Familjen Mascarellos monopolvingård Monprivato som ligger i byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, sköts biodynamiskt. Vingården är drygt 6 hektar stor och har en altitud på ca 280 meter över havet. I källaren råder traditionell vinmakning med en slutlagring under 30 månader i mediumstora slovenska ekfat. Vinet buteljeras och får sedan flera års vila i butelj innan försäljning.

Familjen Giuseppe Mascarello
Mascarello-familjen har odlat viner i mer än ett och ett halvt sekel och det var Giuseppe Mascarello som startade familjeföretaget 1881 i byn Monforte d’Alba, där han köpte en tomt i Regione Pian della Polvere. Sedan 1967 är det Mauro Mascarello som driver egendomen tillsammans med sin fru Maria Teresa och med sonen Giuseppe sedan 1994. Totalt har familjen drygt 15 hektar vingårdar i Barolo-regionen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING