Hem Vinvärlden Allt man vill ha i en välgjord jänkarchardonnay

Allt man vill ha i en välgjord jänkarchardonnay

av Livets Goda


En välgjord jänkare för en blygsam insats…

Ståltankslagrad Chablis eller en fatjäst jänkare?
 Du ser. Men det är just därför som druvan vunnit vår gunst och varför den är så älskad. I detta LG-tips drar vi västerut, till Napa Valley för ett möte med en klassisk chardonnaystil som har många vänner – Black Stallions 2016 Chadonnay.

Napa Valley är inte bara USA:s mest kända vindistrikt, det är också ett av de största i vinvärlden. Här finner du allt från de maffiga cabernetvinerna till de fylliga och smörnötiga chardonnayerna. Med mer än 400 vinerier så är utbudet enormt och med kändisskapet drar vinerna ibland iväg till astronomiska summor. Men det finns pärlor även här, viner som ger dig Napa-känslan utan prislappar därefter. Ett vineri vi följt under flera år är Black Stallion, den gamla hästfarmen som blev till vinegendom och vars land blev inspelningsplats för Francis Ford Coppola och dennes klassiker ”Apocalypse Now”.

Här har man hållit fast vid den generösa stilen även om det ska tilläggas att det skett förändringar. Vi märker att vinet de senaste åren tagit nya steg och lagt större vikt vid fräschören men aldrig släppt det som är själva kärnan i det hela, snyggt fatad chardonnay.

Livets Goda om 2016 Black Stallion Chardonnay från Napa Valley

Allt man vill ha i en välgjord jänkarchardonnay finner vi i denna 2016 som är ett snäpp vassare än husets förra årgång. Jäsning i fat följs av sju månader på vinets fällning i faten, de flesta är franska, och det har gett ett vin med kryddiga nyanser som backar upp den rika frukten där det bockas av allt från vit persika till passion och ananas.

”…snyggt fatad chardonnay.”

Det smörnötiga hänger fint med och adderar till det generösa intrycket. Lika skön är smaken som visar upp solmogen tropisk frukt med krämig struktur och balanserande syra och fräschör. Kryddsnärten i avslutet sätter pricken över i:et och vi konstaterar att när überklassisk Napa chardonnay står på önskelistan så gör Black Stallion jobbet med bravur.

90 LGP / Livets Goda

2016 Black Stallion Chardonnay
Nr 75360 (750 ml)
Napa Valley, USA

Black Stallion kostar 199 kronor och du finner den i drygt 80 systembolagsbutiker och till övriga beställer du den utan extra kostnad HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING