Hem Vinvärlden Pike Road Willamette Valley Chardonnay 2022 – smakfull och hög trivselfaktor

Pike Road Willamette Valley Chardonnay 2022 – smakfull och hög trivselfaktor

av Livets Goda

Pike Road: 1974 planterade familjen Campbell sina första 20 hektar (högt upp på branta sluttningar) och vineriet Elk Grove såg dagens ljus för första gången. Under denna period fanns det bara 10-talet vinerier i Oregon, gentemot de +700 som idag verkar i området. Sonen till grundarna Pat och Joe, Adam Campbell, anslöt 1995 och är idag ansvarig för de ca 150 hektar man förfogar över.

2016 grundade familjen systervineriet Pike Road Wines, med målsättningen och övertygelsen att det är möjligt att skapa goda, kvalitativa viner till ett försynt pris – vilket inte minst visar sig i vinet Pike Road Willamette Valley Chardonnay 2022, som vi idag tipsar om.

Den aktuella årgången lanserades i fredags på det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Efter handskörd och försiktig pressning så jäser 30% av vinet på franska ekfat varav 5% nya fat och resterande 70% jäser på ståltankar.

Pike Road

Livets Goda om Pike Road Willamette Valley Chardonnay 2022

Pike Road Chardonnay handlar i mångt och mycket om välmående och hög trivselfaktor. Det är helt enkelt väldigt trevligt att ”hänga” med Pike Road. Årgången uppvisar en frisk, substansfylld chardonnayfrukt med uttrycksfulla utvik av blommor, päron, äpple och vit persika i den citrusanlagda fruktigheten. Ingen Pike Chardonnay heller utan vissa tropiska känningar, dock utan att tappa bort det vi vill förknippa med druvan i ett vin i fråga om vita blommor och kalkiga stenbottnar. Det handlar således om integrerad och ren klang av ananas och nektarin samt en violig lakritssälta.
Kritiga tanniner med silkigt smekande skärpa agerar utsökt och ger en bra riktning och längd och i fråga om trevligt och omedelbart sällskap är Pike Chardonnay som en bra vän. Kvalitet och hög trivselfaktor med ett öppet attraherande sinne och tacksamt gensvar. Med andra ord ett klockrent och inte minst smakfullt vin i vardagen.

90+p

Pike Road Willamette Valley Chardonnay 2022
Nr 90111 (750 ml) 13%, 201 kr
Oregon, USA

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING