Hem Lammentrecôte Provencale

Lammentrecôte Provencale

av Christoffer Enquist

Oxfilé provencale behöver väl knappast någon närmare introduktion, rätten som skapades av mannen som även stod bakom Wallenbergaren, kocken Julius Carlsson. Vi tycker det är dags att väcka liv i denna slumrande men ack så läckra skapelse och vi gör det med en twist där oxfilén ersätts med lammentrecôte då vi vill maximera matchningen med vårt vin, en biodynamisk Bordeauxblend från Avondale i Paarl, Sydafrika.

Recept – serverar 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2019 Avondale Genus, Paarl, Sydafrika

artikel 2909, 199 kr, 89 p
Biodynamiskt drivna Avondale visar här upp en klassisk BDX-blend på ungefär lika stora delar cabernet sauvignon och merlot, en betydande dos cabernet franc och mindre andelar malbec och petit verdot. Vinet, som mår bra av en vända i karaffen, visar upp cassis- och plommonaktiga nyanser i en rik men ändå relativt finnessdriven stil med örtiga inslag och viss fatkrydda. Smaken är generös i sin mörka bärfruktighet med välsvarvade men närvarande tanniner, bra energisk gnista, ett stänk rök och ceder samt ett värmande avslut i torr stil.

Matchningen
Harmoniskt och träffsäkert. Här får vi en klassisk anrättning med fina sammansvetsade smaker och ett vin som trivs som bäst just i sådant sällskap. Vinets lite rikare och generösa framtoning är dessutom precis vad som behövs för att linda in rättens vitlökstouch.