Hem Kryddpanerad torsk, za’atar-rullade sötpotatis, harissamajjo, salsa

Kryddpanerad torsk, za’atar-rullade sötpotatis, harissamajjo, salsa

av Christoffer Enquist

Kryddpanerad torsk & grüner veltliner: Tacosfredagen står för inspirationen här men vi byter ut köttet mot panerad och kryddad torskfilé vilket blir högst lyckat i majstortillabröd tillsammans med salsa och harissamajjo. Till det serverar vi sötpotatis som rullats i en za’atar-kryddblandning, typisk för Mellanöstern och lätt att svänga ihop själv, och alla dessa smakintryck matchas galant av Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, en riktig vardagspärla till svårslaget pris.

Kryddpanerad torsk & grüner veltliner

Kryddpanerad torsk & grüner veltline

Kryddpanerad torsk & grüner veltliner – Recept – 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2022 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, Wagram, Österrike
Nr. 76570, 129 kr, 88 p

Med reservvinet så lägger Leth in ytterligare en växel och ger oss en visserligen fortfarande stramt hållen grüner veltliner men också med mer fetma, täthet och precis syra. Det stenfruktiga anslaget av gråpäron och persika i doften är djupare och backas upp av kryddigt pepprig färskost och grapefrukt, allt med en skön skärpa och definition. Smakprofilen är alert med kryddig fruktighet, citrusfrukter, skärpa i den fräsiga syran och ett läskande men ändå seriöst avslut som dröjer sig fint kvar i torr stil. För priset, druvärligheten och bara för att det är riktigt gott, så är detta ett givet köp. Ekologiskt.

Matchningen
Grüner veltliner hör till de mest matorienterade vita vi vet och det är en druva som älskar friterat. Leths version har också den nödvändiga fetman och kroppen för att hantera mycket smaker och det fruktiga anslaget tillsammans med syran gör sig så fint till maträttens hetta.