Hem Smörstekt levain toppat med Roquefort, färska fikon & honung

Smörstekt levain toppat med Roquefort, färska fikon & honung

av Christoffer Enquist

Roquefort och Islay är som gjort för varandra när man har lite mer kropp i whiskyn. Här plockar vi fram än mer ingredienser som uppskattas av Lagavulins 16-åring och det blir till en smörstekt levainmacka med smält Roquefort, färska fikon, honung och krasse samt peppar på toppen. Lätt att laga, gudomligt att njuta av till single malt-whiskyn.

Roquefort

Smörstekt levain & elegant Islay

Smörstekt levain toppat med Roquefort – Recept – 4 serveringar

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Lagavulin 16 Years Old, Islay, Skottland
artikel 400, 700 ml, 43%, 879 kr, 95 p
När Lagavulin 16 YO visades upp för omvärlden för första gången under tidigt 90-tal, var den tänkt som en limiterad lansering. Whiskykonsumenternas stora kärlek till drycken ändrade på de tänkta planerna och det blev därmed en fast produkt i Lagavulins core-range. Idag är whiskyn en Islay-klassiker och en sådan som fått en mer vinös karaktär och sublimt utvecklad rökighet med mer cigarrpuffad tobak än tjära. En sansad styrka ger en elegant rundning i den fatkryddade och mogna fruktighetens äpplen, citrus med oranga slingor, körsbär och sultanrussin. Snyggt spel mellan maritim lakritssälta och vanilj och fudge-karameliserad sötma, som sätter pusselbitarna på rätt plats. En klassiker som utvecklat en än mer sofistikerad hållning än när det begav sig.

Matchningen
Sälta, sötma, kryddighet och syra möts i mackan och Lagavulin hanterar det med bravur och lindar in smakerna i en fruktig och harmonierande stil där det rökiga blir stilfullt integrerat och närmast nertonat.

Till Lagavulin 16YO på Systembolaget HÄR >>