Roquefort och Islay är som gjort för varandra när man har lite mer kropp i whiskyn. Här plockar vi fram än mer ingredienser som uppskattas av Lagavulins 16-åring och det blir till en smörstekt levainmacka med smält Roquefort, färska fikon, honung och krasse samt peppar på toppen. Lätt att laga, gudomligt att njuta av till single malt-whiskyn.

Smörstekt levain & elegant Islay
Smörstekt levain toppat med Roquefort – Recept – 4 serveringar
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Lagavulin 16 Years Old, Islay, Skottland
artikel 400, 700 ml, 43%, 879 kr, 95 p
När Lagavulin 16 YO visades upp för omvärlden för första gången under tidigt 90-tal, var den tänkt som en limiterad lansering. Whiskykonsumenternas stora kärlek till drycken ändrade på de tänkta planerna och det blev därmed en fast produkt i Lagavulins core-range. Idag är whiskyn en Islay-klassiker och en sådan som fått en mer vinös karaktär och sublimt utvecklad rökighet med mer cigarrpuffad tobak än tjära. En sansad styrka ger en elegant rundning i den fatkryddade och mogna fruktighetens äpplen, citrus med oranga slingor, körsbär och sultanrussin. Snyggt spel mellan maritim lakritssälta och vanilj och fudge-karameliserad sötma, som sätter pusselbitarna på rätt plats. En klassiker som utvecklat en än mer sofistikerad hållning än när det begav sig.
Matchningen
Sälta, sötma, kryddighet och syra möts i mackan och Lagavulin hanterar det med bravur och lindar in smakerna i en fruktig och harmonierande stil där det rökiga blir stilfullt integrerat och närmast nertonat.
Till Lagavulin 16YO på Systembolaget HÄR >>