Veckans Gastronomi: Chez Betty i Stockholm

Roslagsgatan 43 Stockholm www.chezbetty.se Öppet: tisdag – lördag: från klockan 18.00 Priser middag: Förrätter: 135 – 210 kr Huvudrätter 235 – 325 kr Efterrätter 135 kr Pris vin per flaska ca 400 – 1800 kr Antal viner på vinlistan: 7 Krögare: Linus Ahlstedt & Mikael Gröndal MAT Krögarna Linus Alstedt och Mikael Gröndal har förverkligat en dröm, i Sibiriens mest avlägsna hörn huserar det lilla Chez Betty. Sedan krogen öppnade har gästerna vallfärdat till bistron i Vasastan och för de allra flesta betyder ett besök på Chez Betty en omväg. Från gatan leder ett par trappsteg in i den minimala matsalen, vill det sig väl trängs 30 gäster i lokalen och vi sitter trångt. Några platser i baren finns för de som är sent ute, resten av borden är vanligtvis bokade veckor i förväg. Bar och kök täcker ena kortsidan, resten av lokalen är fylld av bord som står tätt, den intima känslan bidrar till stämningen. Oavsett dag i veckan är det livligt och trivsamt, värmen slår emot oss redan i dörren och vi mottas med öppna armar av krögarna själva. På Chez Betty är man genuint glada och tacksamma för att gästerna hittar hit och stamgästerna duggar tätt. De allra flesta känns igen och krögarduon själva är alltid närvarande när krogen är öppen. Ett glas Marie-Courtin Résonance serveras i champagnesvängare, det hälls generöst och i ärlighetens namn fungerar glaset alldeles utmärkt i den här miljön. Visserligen gör det inte vinet rättvisa å andra sidan betyder känslan på Chez Betty minst lika mycket. Blandade oliver är trevligt tilltugg och sittandes i baren har vi full koll in i köket. Det är sparsmakat, vedugnen tar stor plats och i den tillagas det mesta. Rätterna läggs framför gästen och momenten på tallriken är få. Meny och viner är nedskrivna på griffeltavla och därtill får vi en suverän muntlig presentation av rätterna. Vi njuter av perfekt friterade calamares med chilimajonnäs vid sidan. Krispiga bläckfiskar i rejäl portion följs av kyckling- och ankleverparfait, försiktigt bakad med smör och sprit. Levern serveras med rostad krutong och blandad sallad av linser och persilja, en fantastisk rätt som gör torr champagne rättvisa. Den krämiga getosten med kokt skinka, färsk getyoghurt och lavendelhonung gratineras och toppas med olivolja och balsamico. En rätt som smakar utmärkt med riesling från Barmès Buecher i Alsace, vinets sötmogna toner möter liknande i honung. Förrätterna är väl tilltagna, en kväll i baren med bara smått står numera på vår ”att göra-lista”. Bland varmrätterna föredrar vi det senaste tillskottet på menyn. Kaninlår som marinerats i vitt vin och tomat, brässeras och serveras med sky av lavendelhonung, stekt lök och svarta oliver, ett till synes enkelt ”hopkok” som smakar ljuvligt. Steak tartare av nymald rostbiff med hemgjord pommes frites håller höjd, trevligt inslag är att de klassiska tillbehören kommer som sås, med andra ord smidigt när gästen blandar själv. Den vedugnsgrillade rumpsteken med ”garnityr provençale” är en höjdpunkt bland rätterna. Smörstekta skogschampinjoner och ratatouillegrönsaker gratineras med vitlökssmör och blir till otroligt gott. Vi avslutar med pain d&#39épices, det franska kryddbrödet med lavendelhonungsglass och persikamarmelad, ett sött och värdigt avslut på bistromiddag. Gastronomiskt är Chez Betty tryggt, riktigt goda smaker prioriteras och rätterna är avskalade. Borta är garnityr och fantastiska upplägg, istället är det rättframt och okomplicerat. Det kan tyckas fantasilöst att uppleva lavendelhonung i ett helt gäng rätter men vi kommer på oss själva med att tycka det är okej. Chez Betty är så totalt prestigelöst, man skapar krog för gäster och inte för kollegor. DRYCK Sällan har vi upplevt en kortare vinlista och ett friare tänk. Några få viner är skrivna på griffeltavlan och husvinet flödar bland gästerna. Glas och flaskor, rött och vitt av förhållandevis enkel kvalitet serveras i rasande fart och gästerna verkar nöjda. Kanske är det just det som saknas vid många måltider, att hänge sig samtal och samkväm lika mycket som mat och dryck. Chez Betty fylls till sista plats alla dagar i veckan och väntelistan kan vara lång, förmodligen för att besöket inte är det minsta ansträngande. Istället för att grotta ner sig i vinlistan är valet av dryck över på en sekund. De taffliga vinglasen tillåter vare sig provande eller maximal njutning av smaken, men de gör att vi slappnar av. Kvällens höjdpunkt bland dryckerna är Marie-Courtin Résonance, champagnen skulle förmodligen ha fungerat måltiden igenom. I övrigt är vinerna goda men inte fantastiska och i ärlighetens namn önskar vi att urvalet hade varit lite mer genomtänkt och välsorterat. Mest för att matcha den otroligt goda maten. Château du Rouëts röda och vita viner buteljerade i den kurviga provenceflaskan bidrar mer till stämningen än till smakupplevelsen. Riesling, druvblandat vitt från södra Rhône och mustig tannat toppas med rött från Vieux Château Certan i Pomerol, ett vin som är mer hyllvärmare än storsäljare på Chez Betty. Vi respekterar krogens dryckesfilosofi och uppskattar att krögarna följer sin idé, visst gillar vi stora vinlistor och djupa vinkällare, restauranger som lägger ner själ och hjärta för att vi skall få uppleva gott i glasen. Å andra sidan är det smala utbudet helt i linje med övrigt på Chez Betty, vi hänger oss fransk bistro som lyckas leverera genuint och fint. Med känsla förmedlar Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal kompetens, chosefritt och vardagligt, en genomtänkt helhet som vill upplevas igen. ===== POÄNG ===== CHEZ BETTY Urval 70 LGP Ambition 70 LGP Prisbild 85 LGP Helhet 75 LGP TOTAL 75 LGP =================