1,2K
Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis
Tillagningstid: 1 tim / Antal personer: 4
Ingredienser:
2 msk matolja
25 gr smör
200 g rökt fläsksida
15 st steklökar, skalade
1 kg högrev
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
1 flaska rött vin (gärna från Bourgogne)
2 msk tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
10 stjälkar timjan
½ liter vatten
2 dl spädd kalvfond
15 svartpepparkorn
1 dl torkade trattkantareller
10 st champinjoner
50 gr syltlökar
8 stora potatisar
1 dl persilja
- Hetta upp en stekpanna med matolja till hög temperatur, lägg i smöret. Strimla och bryn fläsk och skalade steklökar väl, lägg sedan över i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull (minst 4 liter). Låt fettet stanna kvar i pannan. Tärnat högreven i kuber, ca 4×4 cm. Bryn köttet i omgångar, salta och peppra väl och lägg över köttet i grytan. Avsluta med att strö mjölet i stekpannan och vispa runt. Häll på vinet och låt koka upp. Häll sedan över allt i grytan
- Tillsätt tomatpuré, krossade vitlökar, timjan, vatten, kalvfond, pepparkorn och låt koka på medeltemperatur under lock tills köttet är mört ca. 1 ½ timme. Tillsätt sedan delade svampar och syltlök och låt sjuda ytterligare 15 min.
- Skala och koka potatisen så att de blir färdiga samtidigt som grytan. Pressa och servera tillsammans med grytan.
- Garnera med hackad persilja.
Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.