Henriot Brut Souverain
Champagne / Frankrike / Henriot / Nr 81466 / 399 kr / 90 LGP
En ung och småsöt cuvée med mogen frukt färgad av smörignötiga toner tillsammans med gula äpplen, honungsdraperad citron och vindar av röda bär. Chardonnay visar tydligt vägen i strukturen som även bjuder på en stenig mineralitet och livlig mousse med fräschör, innan vi kliver in i ett torrt avslut med en silkig touch och bibehållet frukthäng. Det här är en ren och balanserad champagne som är god och publikvänlig i största allmänhet och som bjuder på mycket i alla aspekter, utom möjligtvis priset då som är väldigt blygsamt.
I vår receptmatchning så visar Henriot även att man kan stå upp bra. Med dumplings och chilin så svalkar champagnen anrättningen, samtidigt som den lierar sig med kryddan och förstärker upplevelsen med sin egen fruktighet, vilket skapar en combo där det händer mycket i gommen! Likväl finner champagnen sin röda tråd med bläckfisken till den lite fetare majonnäsen, där cuvéen blir fylligare och kryddigare till sin struktur, fortfarande med bibehållen fräschör. Här växer champagnen några snäpp och visar upp en större repertoar i sällskap med rätten, vilket är precis det som vi är ute efter under dessa sessioner vid spisen. En lika kul som god kombination!
Här hittar du Henriot Brut Souverain på Systembolaget
RECEPTET: Dim sum med kalvtartar, koriander och bläckfiskringar För 4 personer BLÄCKFISKRINGAR GYOZA (DIM SUM) 16 st Gyoza-degplattor (tina i kylskåp över natten) TILLBEHÖR Olivolja |
BLÄCKFISKRINGAR GYOZA DIM SUM |
SERVERING
Servera bläckfiskringarna till en limeaioli och Gyoza-knytena till en sweet chili-sås. Finns färdigt att köpa eller sök enkelt på internet efter bra recept.
Nyfiken på mer läsning och inspiration kring vin & mat i kombination?
Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten Höst 2017 helt utan kostnad här >>