Hem Vinvärlden Cossart Gordon Bual från Madeira – ett unikum i vinvärlden

Cossart Gordon Bual från Madeira – ett unikum i vinvärlden

av Livets Goda

Madeira är ett av våra absoluta favoritviner och vi hoppas fler ska (åter)upptäcka detta unikum i vinvärlden. Visst finns det viner som delar likheter med öns förstärkta dryck men helhetsbilden är ändå den av något som inte kan skapas på annan plats än just på den 732 kvadratkilometer lilla ön ute i Atlanten. Det är också något som sitter i Madeiraproducenternas medvetande och man förvaltar sitt historiska arv med stolthet samtidigt som vinet med varsam hand leds in i nutiden och ett anpassande till dagens verklighet. Något som blir tydligt i det vin vi nu har i våra glas – den strålande årgångsmärkta Cossart Gordon Colheita Bual från 2012.

Livets Goda provar Madeira – 2012 Cossart Gordon Colheita Bual

Madeiras äldsta vinproducent är Cossart Gordon som bildades 1745. Idag en del av Blandy’s, ett annat familjeägt hus, som dock vårdar namnet och buteljerar viner som ska återspegla Cossarts traditionella stil som bygger mer på finess än kraft. I denna colheita från 2012 har vi en bual som upplevs väldigt trogen husstilen men även druvan får fint utrymme. Colheitan är en avbruten vintage vilket gör det möjligt för producenterna att erbjuda ett vin som har en annan täthet än blends samtidigt som priserna kan hållas nere. 2012:an visar upp en stor och inbjudande doft där tobaksfuktiga vindar, svart te, nötiga nyanser, orientaliska kryddor och körsbär får sällskap av aprikos, nektarin och oxidativa trätoner. Smaken är slimmad men ändå med skön intensitet, vissa trätanniner och läcker transparens som känns typiskt för Cossart Gordon. Torkade frukter, pigg livgivande citrusaktig syra och kvardröjande nötig eftersmak.

93 p

Det bästa med Madeira är förutom dess oöverträffade karaktär och unikum i vinvärlden även vinets oslagbara hållbarhet. En flaska som du öppnat håller lång tid efteråt, så länge du bara försluter den väl. Du behöver inte ens ställa den kallt utan snarare är det bättre med rumstemperatur.

Servera vinet i ensamt majestät, kylt ner till cirka 10 C eller prova det till hårdostar med tydliga saltkristaller, gärna en lagrad Herrgård. Det är även en superb ledsagare till frukt och bär, jordgubbar med vispad grädde exempelvis eller till nöt- och chokladdesserter.

Cossart Gordons Bual finns i mer än 220 Systembolagsbutiker och är annars värd en omväg. Vinet kan också beställas till önskad butik. Flaskan (500 ml, 19%) har artikelnummer 8421 och kostar 299 kronor.

Till vinet HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING