Hem Vinvärlden Ekologisk Barbaresco som levererar för under tvåhundringen

Ekologisk Barbaresco som levererar för under tvåhundringen

av Livets Goda

Det börjar redan tisslas och tasslas om årgång 2020 i Piemonte och förväntningarna stiger såklart med det. Vi har redan fått prova på en hel del Langhe Nebbiolo som visat framfötterna i årgången och nu har turen kommit till Ricossas ekologiska Barbaresco Campolibero som levererar en riktigt trivsam 2020, dessutom till mycket sympatiskt pris.

Barbarescon har inte samma långa lagringskrav som en Barolo utan här stannar det på 26 månader varav 9 av dessa måste vara i fat. Det betyder att de första buteljeringarna från 2020 nu börjar trilla in och en av dessa är Ricossas ekologiska Campolibero. Firman är idag en del av MGM Mondo del Vino men drivs vidare som ett dotterbolag och fortsätter med husets egen stil där man bland annat under varumärket Campolibero buteljerar ekologiskt certifierad Barolo och Barbaresco.

Livets Goda om 2020 Ricossa Barbaresco Campolibero Organic

Då har vi en ny buteljering av Ricossas ekologiska Barbaresco Campolibero och det är en årgång som redan börjat jämföras med stora år som 2016. 2020 är purungt men likväl lättillgängligt och attraktivt i sin ungdomliga skrud. Doften är öppen med klassiska rosendoftande nyanser, körsbär, nypon, en lätt rökighet och blommande ört. Faten är i nuläget något dominanta men lär lägga sig med tid i flaskan. I gommen bjuds en rödbärig spänstig fräschör med nebbiolodruvans typiska tanninuttryck i Barbarescos mer smeksamma utförande, tobakstoner och fatkryddiga inslag. Avslutet har ett svalt anslag med viss röd citrus och fat. Med prislappen taget i beaktande så är Ricossas ekologiska Barbaresco utan tvekan ett utmärkt köp för tidig konsumtion eller lagring några år.

87 p

Campolibero Barbaresco finns i ett sextiotal Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 78143 och kostar 191 kronor.

Till Campolibero på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING