Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nordhamn, nya svenska kockknivar i damaskusstål

Nordhamn, nya svenska kockknivar i damaskusstål

av Livets Goda

– Knivarnas blad består av 67 lager smitt damaskusstål. I mitten finns en kärna av högkvalitativt VG-10 kolstål. Kniven byggs sedan upp med 33 lager rostfritt stål på var sida om kärnan. Det här är mycket skarpa professionella kockknivar med väldigt tunna blad för så exakta snitt som möjligt. 

Thomas Henriksson, från bohuslänska Dyrön, har utvecklat knivarna Nordhamn tillsammans med kocken Tobias Alsterberg, som driver den populära restaurangen Trålverket i nordhamnen på ön. Båda upplevde att de knivar som fanns på marknaden av riktigt damaskusstål var väldigt dyra och att bladen ofta var lite för kraftiga.

Med tanke på det stora intresset för matlagning såg vi att det fanns en lucka på marknaden för våra knivar. De är tänkta att användas av såväl professionella kockar som alla matlagningsintresserade som uppskattar riktigt bra knivar.

Den unika tillverkningsmetoden, med anor från smeder i antikens Damaskus, ger ett blad som är extremt skarpt, hållbart och korrosionsbeständigt. Handtaget, som med sin symmetriska form passar både höger- och vänsterhänta, är tillverkat i Micarta. Materialet, vilket brukar användas för finare handgjorda knivar, mjuknar inte vid värme, är väldigt starkt, okänsligt för vatten och leder inte elektricitet.

Än så länge har vi tre knivar i sortimentet, en chef, en santoku och en allround. Men med tanke på att vi bor på vindpinad ö där vågorna rullar in från väst, sneglar vi självklart på att erbjuda en riktigt fin filékniv att ha till hands när makrillfisket gått bra.

Pris i butik fr 845 kr inkl moms.
Finns bland annat hos återförsäljare som Bagaren och Kocken samt Kosta Kitchenstore.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING