Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nu ska Sveriges bästa kvinnliga commis koras

Nu ska Sveriges bästa kvinnliga commis koras

av Livets Goda

Den 7 april avgörs Bocuse d’Or Sweden Commis Award, kocktävlingen som utser Sveriges bästa kvinnliga commis. Commis  är benämningen på den assisterande kocken i ett proffskök och syftet med tävlingen är att uppmuntra fler kvinnor att ställa upp i tävlingssammanhang. Vinnaren får bland annat en plats till den stora världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon tillsammans med det svenska teamet. I juryn finns några av Sveriges främsta kockar, däribland Tommy Myllymäki, Malin Söderström och Sveriges kandidat i Bocuse d’Or, Jimmi Eriksson

Thilda Mårtensson

– Vi vill locka kvinnor att ställa upp i tävlingssammanhang och vårt mål är att inom kort ha Sveriges första kvinnliga kandidat i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, säger Sanna Aspberg på arrangerande Bocuse d’Or Sweden.

Bocuse d’Or Sweden Commis Award vänder sig till sistaårselever på kockgymnasier runt om i Sverige och arrangeras för tredje året i rad. Som prisutdelare står tävlingens första vinnare, Thilda Mårtensson, som så sent som i mars i år korades till bästa commis i Bocuse d’Or Europe i Budapest. Thilda Mårtensson axlar just nu rollen som Jimmi Erikssons commis i den svenska satsningen i Bocuse d’Or vilket också utmärker henne som Sveriges första kvinna i tävlingen.

– Min plan är att vara Sveriges representant och tävla för Sverige i Bocuse d’Or inom tio år. Jag hoppas att jag kan inspirera både tjejer och killar att tävla inom vår bransch och det ska bli oerhört kul att heja fram nästa vinnare i Bocuse d’Or Sweden Commis Award, säger Thilda Mårtensson.

I finalen den 7 april tävlar fyra kandidater om den ärofyllda titeln:
Isabella Winkler, Dackeskolan/Mjölby, Wilma Johansson, Ryssbygymnasiet, Ljungby, Paulina
Änggren, Sturegymnasiet, Halmstad och Annie Thulin, Österängsgymnasiet, Kristianstad.
Kandidaterna ska tillaga en varmrätt för tio personer på huvudråvaran kotlett från Scans
hållbarhetsgris. Kotletten ska serveras med benet kvar. Till det serveras två valfria garnityr samt
ytterligare ett som ska innehålla osten Gammelknas från Arla Unika. En sås, sky eller buljong
får serveras till rätten.

Jury: Tommy Myllymäki, Jimmi Eriksson, Ulrika Brydling, Henrik Norström, Florencia Abella, Albin Edberg, Tia Strandberg och Peter Jelksäter Metodjury: Malin Söderström och Linnea Sandgren.

Prisutdelare: Thilda Mårtensson.

Bocuse d’Or Sweden Commis Award pågår under hela torsdag den 7 april på Gastro Nord på Stockholmsmässan. Klockan 15:30 koras vinnaren.

RELATERAD LÄSNING