Hem NyheterNyhet WB Rekordsommar för alkoholfri öl

Rekordsommar för alkoholfri öl

av Livets Goda

Alkoholfria alternativ har blivit alltmer populära, inte minst alkoholfri öl och sommaren är den riktiga högsäsongen. Nu visar färsk försäljningsstatistik att den alkoholfria ölkategorin i dagligvaruhandeln ökade med 14 procent under juni till augusti jämfört med samma period 2020.

Under de senaste åren har försäljningen av alkoholfri öl ökat kraftig; 2014 drack svenskarna 5 miljoner liter alkoholfri öl, förra året uppgick konsumtionen till över 20 miljoner liter, vilket innebar nytt försäljningsrekord. I år ser den siffran ut att stiga ytterligare – enbart under sommarmånaderna, juni-augusti, ökade konsumtionen av alkoholfri öl i dagligvaruhandeln med 14 procent jämfört med 2020 och med hela 39 procent jämför med 2019. Dessutom har andelen alkoholfri öl av den totala ölförsäljningen i dagligvaruhandeln nästan dubblerats på tre år: från 10 procent i augusti 2018
till 17 procent i augusti 2021.

– Allt fler får upp ögonen för alkoholfri öl och under coronapandemin har konsumtionen gått upp ytterligare. Ett tydligt exempel är att dagligvaruhandelns nätförsäljning av alkoholfri öl har ökat med över 350 procent sedan mars förra året, säger Johan Kikas, Marknadschef Alkoholfria brygder.

Carlsberg Sverige är marknadsledare inom alkoholfri öl med en marknadsandel på 53 procent. Storsäljaren stavas Carlsberg Alcohol Free, men inför sommaren lanserades en spännande alkoholfri nyhet – Pripps Radler 0,0%. En svalkande alkoholfri blandning av öl och citronlemonad.

– Pripps Radler är en dryck som både uppskattas av öldrickare, och de som hellre väljer andra alternativ. Vi kan nu konstatera att den sålt betydligt mer än förväntat och att den redan är uppskattad av många som vill ha en alkoholfri dryck som inte är för söt, men kanske inte gillar vanlig alkoholfri öl, säger Johan Kikas.

Sveriges tio mest populära alkoholfria ölvarumärken
1. Carlsberg
2. Mariestads
3. Staropramen
4. Falcon
5. Norrlands Guld
6. Heineken
7. Pripps
8. Brutal Brewing
9. Gotlands Bryggeri
10. Brooklyn

Alkoholfri öl i siffror
• 2014 drack svenskarna 5 miljoner liter alkoholfri öl, 2020 året uppgick konsumtionen till över 20 miljoner liter.
• Under juni-augusti 2021 ökade konsumtionen av alkoholfri öl i dagligvaruhandeln med 14 procent jämfört med 2020 och med 39 procent jämför med 2019.
• Alkoholfri öls andel av den totala ölförsäljningen i dagligvaruhandeln har ökat från 10 procent i augusti 2018 till 17 procent i augusti 2021.
• Dagligvaruhandelns nätförsäljning av alkoholfri öl har ökat med över 350 procent sedan mars förra året.
• Carlsberg Sverige är marknadsledare inom alkoholfri öl med en marknadsandel på 53 procent.
Radler – en tysk historia på två hjul

Termen Radler kommer från drinken Radlermass, som betyder ”cyklist-liter” och skapades av en tysk gästgivare vid namn Kugler. Under 1920-talets cykelboom startade Kugler en cykelled från München till sin pub. En solig dag 1922 dök plötsligt 13 000 törstiga cyklister upp vid baren. Ölet sinade snabbt och han började dryga ut det med citronlemonad i en 50/50-blandning – och vips så var radlern född.

Källor
Nielsen, Volym, DVH+SVH, Jun-Aug 2021 vs 2020 & 2019

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING