Hem Vinvärlden Sensuellt attraktiv ny årgång från Tenuta delle Terre Nere

Sensuellt attraktiv ny årgång från Tenuta delle Terre Nere

av Anders Enquist

Bakom Tenuta delle Terre Nere på Etna hittar vi eldsjälen och vinmakaren Marco de Grazia. Sedan första officiella årgången 2002 har han producerat magnifika viner här. Nu släpps årgång 2019 av de röda vinerna, och det är en sensuell och omedelbar sida av Etna vi får ta del av. 

Egendomens vingårdar ligger i vulkanen Etnas norra sluttningar, med vingårdar mellan byn Solicchiata och staden Randazzo, det historiskt erkända området med den finaste i beteckningen för röda viner. Totalt förfogar man över 55 hektar varav 27 hektar i produktion och sju hektar nyplanterade vingårdar ännu ej i produktion, uppdelat på 24 olika lägen i fyra crus med olika jordmåner. Man har även påbörjat ett tillväxtprogram som kommer utöka de planterade vingårdarna till 38 hektar. Förutom de nyplanterade sju hektaren är åldern på vinrankorna mellan 50 och 100 år.

I en vingårdsdel som överlevde phylloxera är rankorna upp till 130-140 år. Vingårdarna är belägna mellan 600-1 000 meter över havet.

Tio vingårdslägen ligger i Calderara Sottana på en höjd av 600-700 meter och det är den stenigaste cruen i appellationen. En vingård ligger i Guardiola, mellan 800 och 900 meters höjd på en vulkanisk sand blandad med basaltiska stenar och spår av aska. Det är brant sluttande och tätt terrasserat, vilket gör att allt, organiskt, vingårdsarbete, komplicerat och måste ske manuellt.

Ytterligare en vingård ligger i Feudo di Mezzo med mycket gamla vinstockar på terrasserade lägen med lös djup vulkanisk aska innehållandes bra inslag av små vulkaniska stenar. I Santo Spirito har man också tre vingårdar som gränsar till Guardiola men med en helt annan jordmån av en rik djup vulkanaska som är svart pulverfin. Terre Nere har även långsiktiga hyresavtal på 1.5 hektar och köper druvor från små lokala vinodlingar som följer husets organiska arbete. I de röda vinerna är det nerello mascalese som dominerar och nerello cappuccino stöttar med små delar. För de röda viner gäller också i regel slutlagring 16-18 månader i franska tonneaux barriques och en månad i ståltank innan buteljering.

Vita

Etna Bianco Santo Spirito 1er Cru 2020
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93917 / 349 / 93
Kombinationen stringent och bra viskositet är en briljant balansakt. Vinet är både stort och smalt.   Citrusfrukten har en limebotten med inslag av ananas, päron och vit persika. Syra och sötma håller varandra schack och det mineraliska underlaget har sammet i det steniga vilket ger ett krämigt driv i vinet, som har stor längd med kryddfäste, tobakspuffar, maritim sälta och fruktlängd. Strålande vin.
Första årgång 2005 och här en druvblend av 70% carricante, 20% catarratto, 5% grecanico och 5% Minnella. Vingårdarna ligger 600-900 meter över havet och planteringarna är mellan 5-51 år gamla.
Inga fat, enbart ståltankar.

Röda

Etna Rosso Feudo di Mezzo 1er Cru “Il Quadro delle Rose” 2019
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93912 / 369 / 94
Mineraliskt vulkanstrimmad och välansat kryddig och blommig fruktighet med avtryck i körsbär, cassis och mogna hallon. Torkad tobak, viol och vinrankor ger snygga vegetala utslag. Det ligger en ytterst fästande intensitet i frukten som fyller det stengrusiga tannindrivet och ger vinet rikedom med stram yppighet. Den syrligt mejslade sötman med sina lätta lakritshintar är oemotståndlig. Underbar attraktion i sin ungdomlighet.
2004 första årgång av vinet.  

Etna Rosso Santo Spirito 1er Cru 2019
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93914 / 369 / 93
Markerat utsökt, elegant och stensilkigt fästande tannindriv i den rödblommigt, kryddigt klättrande och mörkslöjat rena rödmogna körsbärsfruktigheten, som sällskapar med hallon och vinbär. Trots en stringent hållning finns ett opulent temperament i vinet och det ligger en violstring i vinets stramt hållna sötma. Ihållande längd med enveten fruktighet.
Första årgång 2007.

Etna Rosso Guardiola 1er Cru 2019
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93913 / 399 / 94
Den här vingårdsdelen sträcker sig upp till 1 000 meter över havet. Det råder en naket naturlig kraft i det mineraliska underlaget som dock aldrig slår hårt, det fäster i frukten och i tannindrivet med en ömsint men samtidigt mycket bestämd hållning. Det är drivet, målinriktat och närapå slugt elegant. Tobaksblad, stjälkar och rosmarin spelar varsamt i det vegetala med en viss fuktig maritim bris i den körsbärsfärgrade och violsneglandes fruktigheten, som får tankarna att tänka på att vinet har kusiner i Piemonte. Lika hög nivå på vinet som på vingårdsläget.
Första årgång av vinet var 2002.

Rosso Moganazzi Premier Cru 2019
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93923 / 399 / 93
(Lanserades 14:e september)
Mörka ört, viol och lakritssträngar drar lockande och en ytterst sammet driven tanninstruktur bär den mörkt mogna men lystna körsbärs och vinbärsfärgade fruktigheten fram. Det mineraliska basdrivet ger ljusa slöjor med pomerans i kanterna. Ett vin med sinnligt mörker i utstrålningen.
Första årgång 2009.

Etna Rosso San Lorenzo Grand Cru 2019
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93915 / 479 / 95
Återigen en grundkraft med gracila muskler som är årgångens utmärkande egenskap. Finstämda och lätt sältade tobaksdrag och torkade örter i nosdrivet. Här också en elegant och aromatiskt krydd-dejlig violmejslad mörkslöjad körsbärskaramelliserad twist i frukten som tveklöst attraherar och drar ut länge med en absorberande intensitet i gomspelet. Säreget och inbjudande.
Första årgång 2015.

Etna Rosso Calderara Sottana Grand Cru 2019
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93911 / 479 / 95
Druvor från den stenigaste vingården och cassisorienterad körsbärsfruktighet med lätt aromatisk kryddighet med ört i dragen. Elegant och följsam i det silkigt bländande tannindrivet liksom en själfull mognad som ger frukten en lakrits och violnyanserad sötma i ådran. Det ligger en imponerande behärskning i vinets uttrycksfulla karaktär.
Första årgång 2003.

Etna Rosso Prephylloxera Don Peppino Grand Cru 2019
Sicilien / Italien / Tenuta delle Terre Nere / 750 / 93916 / 895 / 96
Mitt emot egendomens vinkällare ligger två vingårdslägen som överlevde phylloxera där frukten i detta vin, nerello mascalese och nerello cappuccio plockas ifrån. Vinrankorna är 130-140 år gamla och vinet har en mycket distingerad och stoisk karaktär med finlemmad mognad i den fästande körsbärsfärgade frukten. Lavendelväxta tobakstoner och maritim, rund lakritssälta målar den söta ådran och tannindrivet är subtilt i sitt driv. Ett vin med stark magnetisk attraktion.
Altituden är 600 meter över havet. 2006 var första årgången av vinet

RELATERAD LÄSNING