Hem NyheterNyhet WB Talisker Glacial Edge 45

Talisker Glacial Edge 45

av Livets Goda

Talisker presenterar nu en ytterst sällsynt ny whisky, Talisker Glacial Edge 45-Year-Old, den sista utgåvan i en serie av äventyrlig whiskytillverkning. Whiskyn har lagrats i över fyra decennier innan den slutlagrades på spruckna ekfats-ändar, ett nytt experiment i whiskyhantverk och som använts för första gången för Talisker.

Talisker Glacial Edge 45

Talisker Glacial Edge 45

Sprickorna skapades genom att tolv av Talisker-destilleriets kraftigt förkolnade, amerikanska ekfat togs med på en glaciärresa till de frusna trakterna runt Kanadas isfält. En tunnbindare monterade bort ändarna på faten som sedan utsattes för minusgrader och bitande arktiska vindar i 96 timmar. Den extrema kylan fick träet att spricka, vilket i sin tur utökade den yta som whiskyn kunde interagera med under slutlagringen hemma i Skottland, vilket blir Talisker-destilleriets första lansering någonsin av en 45-årig Single Malt Scotch.

Whiskyexperten Charles Maclean MBE gav sitt helhjärtade stöd till drycken och sade:
”En enastående Talisker, fyllig, rund och komplex men ändå vital och livlig. Destillerikaraktären är vackert modifierad av åldern, men fortfarande mycket tydlig.”

Expeditionen gjordes tillsammans med Talisker’s samarbetspartner Parley for the Oceans. Resan till isfälten leddes av glaciärforskaren Dr. Alison Criscitiello, tillsammans med surfaren Greg Long och snowboardåkaren Taylor Godber. Teamet färdades genom vild terräng och in i isgrottor, där Dr. Criscitiello hjälpte teamet förstå hur jordens olika ekosystem är sammankopplade, från glaciärfälten i Kanada ända bort till havet som omger destilleriets hem på Skye. Det här är tredje året som Talisker samarbetar med Parley för att öka medvetenheten om vikten av att skydda och bevara marina ekosystem globalt. En del av intäkterna från Talisker Glacial Edge 45-Year-Old kommer att doneras för att stödja detta ändamål.

Cyrill Gutsch, grundare och vd för Parley for the Oceans, säger:
”Från glaciäris till kelpskogar, allt är sammankopplat och vår värld förändras snabbare än vi anar. Innerst inne förstår vi alla att vi snabbt måste förändra hur vi skapar, tänker och lever tillsammans. Den här 45-åriga whiskyn i begränsad upplaga är en möjlighet att berätta historien om en snabbt föränderlig miljö i en produkt formad av tid och natur – och vikten av att stödja mer av den klimatforskning, aktivism och mänskliga kontakt som är akut nödvändig.”

Talisker Glacial Edge 45-Year-Old Single Malt Scotch Whisky väntas finnas tillgänglig på Systembolaget inom kort.

Läs mer och gå med i rörelsen på www.parley.tv HÄR

RELATERAD LÄSNING