Hem Vinvärlden 2020 från Montepeloso – en strålande årgång

2020 från Montepeloso – en strålande årgång

av Anders Enquist

2020 från Montepeloso: På Systembolaget finns fortfarande årgång 2020 från stolta vinhuset Montepeloso som har sin hemvist i Suvereto, Maremma, i Toscanas sydvästra kustdelar. Vinmakare är Fabio Chiarelotto som köpte egendomen 1998 på 6 hektar som idag blivit 30.

Nedan summeras vad Livets Goda skrev om vinerna när de släpptes i början på året.

Vill du läsa den fullständiga artikeln så finner man den HÄR

2020 från Montepeloso – Vinerna

2020 från Montepeloso

2020 från Montepeloso

Importör är Moestue & Cask

Alpha Vino Rosso 2021
Vino Rosso / Costa Toscana / Montepeloso / Priset i butik i Italien cirka 15 euro / 90
Andra årgången av det senaste tillskottet i Montepeloso´s portfölj bygger på en blend av 65% sangiovese, 20% malvasia nera och 15% cabernet sauvignon. Charmar seriöst med en röd, transparent körbärsfruktighet med mörka vinbärsstrimmor och maritima ört och sötade lakritsvindar. Sval mineralitet ger en friskhet och tanninerna driver följsamt med ett sirligt närvarande sinne. Ett Montepeloso vin med ungdomligt, underhållande sinne med stora lunchaspekter.

Vinet säljs inte av den svenska importören i dagsläget.
Druvorna kommer från vinstockar på 6 till 20 år i genomsnitt, planterade på silex och fossiliserad lera på en höjd av 60 meter över havet. Maceration varade i 10-19 dagar med skalkontakt, beroende på druvsort. Malolaktisk jäsning i franska ekfat i olika storlekar. Lagring 8 månader i en blend av fatstorlekar och en sita vila i butelj under 4 månader. 30 000 buteljer i årgången.

2021 A Quo IGT Costa Toscana
Montepeloso / Nr 79296 / 209 kr / 92
På SB kommer A Quo 2020 finnas under en tid till innan bytet till årgång 2021.
I druvblenden 40% sangiovese, 25% malvasia nero, 20% cabernet sauvignon och 15% övriga druvor. Den stora delen montepulciano som tidigare fanns i blenden är således borta och A Quo har seriöst dansande steg i årgången med ett starkt, mineraliskt drivet fruktuttryck. Sinnet i bären är mörka, penslade med maritimt präglade lavendel och tobak, men mognaden är yppig med exakthet och precision och reflekterar en frisk vitalitet och tanninerna i årgången är rent utsagt formidabla. Sugande, markerande men aldrig störande. Vinet omfamnar med omedelbar närvaro. Det mår väldigt bra i årgången.
Druvorna skördades mellan 27 augusti och 30 september från vinstockar som är mellan 6 och 13 år, planterade på silex och fossiliserad lera på en höjd av 60 meter över havet.
Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade beroende på druva i 5–22 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska fat i varierande storlekar varav 15% nya, och slutlagringen under 7 månader i samma mix av fat. Slutligen 4 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 73 000 buteljer.
 

2020 Eneo IGT Costa Toscana
Montepeloso / Nr 76415 / 359 kr / 93+
Fabio har monterat ner montepulciano och alicante i vinet och blenden i årgången lyder 65% sangiovese, 25% cabernet sauvignon och 10% malvasia nera och med det framträder en mer ren och tillgänglig sida i med mer luft under vingarna. En stark frukt har fortfarande sitt fäste och den tidigare skördestarten som Fabio balanserar med, håller friskheten och defacto en överraskande sett till den varma årgången välburen syra intakt. Frukten är vidare mogen, svalt minerarad i mineralisk grund och identifikationen med de sältade havsvindarna, lavendelörten, mörka körsbären, mogna hallonen, björnbär och plommon, är gjutet i sten. Eneo är och förblir en nosig lillebror till de viner som nu följer…
Druvorna skördades mellan 5 september och 3 oktober från vinstockar som är mellan 12 och 51 år gamla, planterade på silex och fossiliserad lera på en höjd av 60 till 90 meter över havet.
Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade beroende på druva i 10–25 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska barriques och slutlagringen under
8-10 månader i två och tre gånger använda fat. Slutligen 12 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 29 000 buteljer.
 

2020 Nardo IGT Costa Toscana
Montepeloso / Nr 76727 / 699 kr / 96
Borta är även här montepulciano och alicantefrukten och nu har vi en blend av 70% sangiovese 15% malvasia nera och 15% cabernet sauvignon. Ingen cabernet franc men Fabio har cabernet sauvignon lägen som skedar med francbrodern i uttryck, vilket skapar en underbar blend mellan Bordeaux paprikakryddad cassis och Maremmablommig körsbär i fruktyttringen. Allt med ceder och tobaksdragningar och där den Tyrrenska havsvinden sveper i vingårdarna och ger den maritimt mineraliskt präglade sättningen liksom kustlavendel och ört i kanterna. Igen starkt fruktuttryck med ödmjuka men fasta tanniner och en transparent textur som inbjuder gentilt. Det är inte bara bra, det är kul och spännande att hänga med Nardo.
Druvorna skördades mellan 11 september och 2 oktober från 25 till 41 år gamla vinstockar, planterade på silex och fossiliserad lera på en höjd av 80 meter över havet. Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade beroende på druva i 20–30 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska tonneaux och slutlagringen under 8-9 månader i en blend av franska tonneaux, varav 65% nya. Slutligen 12 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 4 200 buteljer. 

2020 Gabbro IGT Costa Toscana
Montepeloso / Nr 53549 / 949 kr / 97+
Drottningen i sällskapet, eller kalla det urmodern om ni så önskar. 100% cabernet sauvignon och som i fallet med Nardo har en frånvarande närvaro av cabernet franc tillika ett släktskap med Bordeaux i trädet, och fortfarande så unikt och ursprungshäftat. Det här är också vinet där vi får jobba mer aktivt med tanninerna, som är utsökt mogna och kalkigt njutfulla att jobba med, här i årgången också med ett mer genomskinligt driv texturmässigt sett. Cassis, körsbär och björnbär speglas i fruktigheten som också har sina lavendel, tobak- och cederrullningar. Gabbro är ett stort vin som tar sig fram i årgången med dansanta och rena steg i sin i grund mörka bas. Det är en väldigt delikat och sublim kraft vi har att göra med.
Druvorna skördades mellan 19 september och 5 oktober från 38 till 51 år gamla vinstockar, planterade på fossiliserad lera på en höjd av 80 meter över havet. Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade i 20–30 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska tonneaux och slutlagringen under 8-9 månader i en blend av franska tonneaux och barriques, varav 60% nya. Slutligen 12 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 2 500 buteljer.

RELATERAD LÄSNING