Hem Vinvärlden Strålande och inbjudande årgång 2020 från Montepeloso

Strålande och inbjudande årgång 2020 från Montepeloso

av Anders Enquist

På måndag lanseras nya årgångar – 2020  – av stolta vinhuset Montepeloso som har sin hemvist i Suvereto, Maremma, i Toscanas sydvästra kustdelar. Vinmakare är Fabio Chiarelotto som köpte egendomen 1998 på 6 hektar som idag blivit 30. Fabio har under årens lopp finputsat och utvecklat sina viner till storartade vinupplevelser. De yngsta vingårdarna är runt 6 år, de äldsta 56 år och jordmånen består av flinta, kalksten och kisel i fossilerad lera.

I de senaste årgångarna har Fabio dragit ner markant på fatlagringstiderna i sina viner samtidigt som andelen nya fat har ökat, inte minst i toppvinerna. Fabio menar att ny ek gör vinet tajtare, mer precist, samtidigt som en kortare lagringstid bevarar fruktens fräschör och håller faten påverkan i schack. Från och med årgång 2020 skördar Fabio även frukten lite tidigare för att få mer elektricitet, spänst  och exakta tanniner. I druvblenden har han även plockat bort druvan montepulciano från vinerna A Quo, Eneo och Nardo och ersatt det med en antydan till cabernet sauvignon.

Detta hjälper mig att göra vinerna mer eleganta säger” han till Livets Goda och fortsätter:

Det tar bort det rustika som kommer från montepulciano´s tanniner, och jag undviker även reduktionen på detta sätt.

Vinifikationen är ungefär detsamma i 2020, med undantag för lite kortare tid i faten och längre tids vila i butelj innan försäljning.

Så i allmänhet kan vi säga att vi sedan 2020 arbetar mer med en exakt och fräsch stil på Montepeloso´s viner utan att – förhoppningsvis – förlora Medelhavets touch”, säger Fabio med glimten i ögat.

Vädergudarna agerade relativt skonsamt 2020 och 2021 och innebar inga oväntade problem under vår- och försommarsäsongen. Båda årgångarna var varma, där 2021 hade en mycket varm juni, och vintern gav inte nödvändigt regn, men under både 2020 och 2021 kom tillräckligt med nederbörd i juli och augusti för att undvika vattenstress. Temperaturerna var jämna och nätterna i augusti var tillräckligt svala för att utveckla den fenoliska mognaden.

Men som Fabio sagt de senaste åren, ”vi saknar vatten på sommaren och vinrankorna lever alltid på gränsen till vattenstress, klimatförändringarna gör det inte lättare”.

Det hindrar inte Fabio att producera förstklassiga viner. År efter år, och 2020 är ännu ett styrkebesked.

En varm årgång som kan sammanfattas: Stark frukt, rikt uttryck och samtidigt transparent sublim textur som ger vinerna en tonad framtoning i sin expressiva vilja. Det bubblar under ytan men allt framträder med ett lugn och vinet bjuder in i sin ungdom med stort självförtroende.
Framtida utveckling? Ja, 2020 är nog inte den årgången som kommer bli den mest långliggande i källaren, men fullt tillräcklig för undertecknad, och för resten av världen…

Montepeloso

Montepeloso: Vinerna

Importör är Moestue & Cask

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

 

RELATERAD LÄSNING