Hem Vinvärlden 3 givna helgviner – ett vitt, ett rött, ett sött

3 givna helgviner – ett vitt, ett rött, ett sött

av Niklas Jörgensen

Helgen är i antågande och du ämnar inhandla drycker som kan förgylla helgen. Livets Goda har gjort förjobbet åt dig och nedan finner du ett vitt, ett rött och ett sött som alla har breda användningsområden. Men framförallt, de representrerar samtliga mycket vin för den ringa slanten!

2020 Loimer Lenz Riesling, Kamptal, Österrike
art.nr. 4350, 750 ml, 12%, 129 kr, 89 p
Österrikisk riesling har verkligen sitt unika uttryck med mer extrakt, fräsig syra och en underbar renhet i frukten. Frångå föreställningen av ett lättare och aromatiskt vin som vi ofta tänker om riesling för här är det desto mer gomfyllande men likväl i en härligt energirik och uppfriskande stil. Årgång 2020 är tämligen annorlunda mot haussade 2019 och kan bäst beskrivas som klassisk. Detta då växtsäsongen var betydligt svalare vilket snabbt noteras i vinet som har en härlig skärpa i det citrusfruktiga där grape och omogen citron möts av örtiga anslag, gröna äpplen och persika. Allt insvept i en fuktig känsla som får oss att associera till regnblöt stenkross. Smaken är ungdomligt energisk och livgivande med skön citrusbeska i det stenfruktiga och det finns en täthet i smaken som är något av ett österrikiskt signum, inte minst när det står region Kamptal på etiketten. Renhet, äppelskalssyrligt och blott en hint tropisk fruktighet står för intrycken i den rätt långa finalen.

2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien
art.nr. 6278, 750 ml, 14%, 149 kr, 92 p
Vill du lära känna den sydvästra delen av Australien och vad de är kapabla till i vinväg så är Heather Frasers Ringbolt en strålande introduktion. Här får man känslan av svalkande maritima vindar och en helt annan typ av cabernet sauvignon jämfört med landets östra delar. Cassis och mörka körsbär får uppbackning av mynta, fuktig tobak och nyvässad blyertspenna och det finns rätt tydligt markerade vegetala toner i vinet och just detta gröna drag framhäver fräschören. Faten finns med i bilden men tar ingen dominant plats utan bidrar snarare med en fin vaniljkryddighet. Smaken är ännu ungdomligt driven med viss bångstyrighet i frukten men balansen är på plats och tanninerna är precis lagom cabernet-tuggiga. Gräs, mynta och mörka bär tillsammans med ceder pushar på fint i gommen och följer med till det kryddiga och lätt citruspigga avslutet.

2017 Grand Tokaj Szamorodni, Tokaj, Ungern
art.nr. 4682, 500 ml, 129 kr, 88 p
Vi säger det direkt; det här är ett vin som är väldigt, väldigt lätt att gilla. Inte stort på något vis men unikt i sitt uttryck där Tokaj är så tydlig avsändare som det bara går; den honungsslöjade frukten med aprikoser och bakade äpplen, den lilla saffransnyansen, den höstfuktiga känslan och de diskreta närmast kanderade citrustonerna. Smaken bekräftar varför Tokaj och dess viner är unikt för få kan så mästerligt dölja den naturliga sötman med sådan fräschör och syra som vinmakarna i Ungerns nordöstra hörn. Saftigt stenfruktiga nyanser, honung och salubrin i lätt vaxigt utförande är litet av signum och även om det inte är något tätt eller intensivt vin så är harmonin det som räknas. Är du osäker på hur du ska servera vinet? Då är vårt råd att hålla dig till en klassiker; skånsk äppelkaka med vaniljsås. En rätt oslagbar matchning till en szamorodni!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING