Hem Vinvärlden Allegrinis Valpolicella Superiore – en vardagspärla de luxe!

Allegrinis Valpolicella Superiore – en vardagspärla de luxe!

av Livets Goda

Med mer än sex generationers vinodling i Veneto och oföränderlig fokus på kvalitet så fortsätter Marilisa Allegrini och hennes bröder Franco och Walter arvet från sina förfäder. Familjen har 120 hektar av vingårdar i Classico-delen av Valpolicella, regionens hjärta och främsta odlingsområde, och dessa omfattar sju olika växtplatser vilka var för sig har flera unika mikroklimatlägen. Och detta arv förvaltar Allegrini strålande, något vi inte minst noterar i deras Valpolicella Superiore – en riktig vardagspärla!

Allegrinis Valpolicella Superiore lagras på såväl stora slavonska fat som barrique under ett års tid och det är druvan corvina veronese som dominerar blenden uppbackad av en fjärdedel rondinella och en mindre procent oseleta, en för ett par decennier sedan snudd på extinkt lokal druva som fått ett stort uppsving efter räddningsaktionen.

Livets Goda provar 2018 Allegrini Valpolicella Superiore

Allegrinis Superiore-buteljering av firmans Valpolicella hör till de mest säkra korten i Systembolagets digra utbud av viner från regionen. Nu har 2018 landat och det är en klassisk och finstämd Valpolicella med ena foten i traditionen och andra i det moderna. Kombinationen är synnerligen lyckad och det bjuds örtdoftande toner med lavendelblommighet i spetsen, viol samt karamelliserade körsbär uppbackade av fuktig tobak, kakaoböna och rostade fat. I gommen visar årgången upp en Valpolicella med utmärkt kropp, bra bett i tanninerna och delikat rondör i den solmogna bärfrukten. Och det som gör just 2018 extra njutningsfull förklaras till stor del av vinets fina och alerta syra som skänker stor fräschör åt det citruskryddiga och fatrostade avslutet. En vardagspärla de luxe!

89 p

God idag men här finns struktur för några år i källaren för den som gärna lagrar och söker ett vardagsvin som ger stor utväxling för den ringa pengen. Allegrinis Valpolicella Superiore hittar du i mer än 140 Systembolagsbutiker och till resten kan du beställa hem det utan ytterligare kostnad. Flaskan (75 cl, 13,5%) har artikelnummer 6010 och kostar 119 kronor.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING