Hem Vinvärlden Åter i Sverige: Nya Zeeländska toppvinet 2018 Paritua 21.12 – 95p

Åter i Sverige: Nya Zeeländska toppvinet 2018 Paritua 21.12 – 95p

av Anders Enquist

Åter i Sverige: 100-procentigt organiskt certifierade Paritua Winery är en vinpärla i hjärtat av den respekterade vinregionen Bridge Pa Triangle i Hawke’s Bay, på Nya Zeelands nordö. Idag lanseras Paritua Red 2019 på Systembolagets beställningssortiment. Och hos importören Ako NZ Wine (www.akonzwine.com) har lagret fyllts på med toppvinet 2018 Paritua 21.12 som snabbt såldes slut vid den första lanseringen av vinet. Här är det ånyo privatimport som gäller.

Åter i Sverige

Åter i Sverige

De lågavkastande Paritua vinerna produceras endast i toppårgångar och skördas från vingården med samma namn som planterades 2003 över den historiska flodbädden i den närliggande floden Ngaruroro. Firmans Stone Paddock viner produceras varje år.

Paritua Red 2019
Hawkes Bay / Nya Zeeland / Paritua Vineyards / 750 ml / Nr 58136 / 329 kr / 93
Ett vin som utan att förlora sin ursprungsidentitet besitter oblyga släktdrag med Bordeaux. Cabernet sauvignon är den dominerande druvan med 53% i årgången och befruktar med cedertonad och lätt blomparfymerade och salvianotade röda vinbär, körsbär och björnbär. Cabernet franc´s 12% sätter sig underbart i vinet och visar sina frukt och vegetala förtjänster med grön paprika, tobak och nerv med vinstockarna på ett underbart vis. Merlot lägger till med 35% och ger plommon sin del av mer röd paprika och mjukare tanninsinnelag. Det sammanstrålar med ömsesidig respekt och med en sublim citrusmineralisk närvaro, sensitiv men fast kryddighet och tanniner som inte reagerar utan agerar.
Lagring under 18 månader i franska barrique varav upp till 40% nya.

2018 Paritua 21.12
Hawkes Bay / Nya Zeeland / Paritua Winery / 750 / Privatimport-RS / 729 kr / 95
Egendomens flaggskepp som nu ånyo finns i lager och där druvorna – en blend av 65% cabernet sauvignon, 20% merlot och 15% cabernet franc skördas med låga uttag från de bästa blocken på Paritua Vineyard. Det är ett magnifikt vin i utsökt balans. Mörk intensitet i den mogna, ceder- och tobaksdragna fruktens bärighet av plommon, björnbär, svarta körsbär, hallon och cassis. Salvi och integrerade örthintar målar försiktigt och kalkiga inslag i det mineraliska ger blodcitrus i ådrorna liksom ett stenigt tannindriv vilket svalkar och ger elegans i vinets temperament. Storartat. Lagring 24 månader i franska barriques varav 50% nya. Slutblend görs ett par månader innan buteljering.

Läs också: 5 toppviner från Nya Zeeland HÄR

RELATERAD LÄSNING