Hem Whisky & Bourbon Bardinet Napoleon – prisvärd VSOP Brandy

Bardinet Napoleon – prisvärd VSOP Brandy

av Niklas Jörgensen

Bardinet Brandy VSOP är en fransktillverkad brandy som lagrats på ekfat över 4 år. Bardinet VSOP är destillerad i en så kallad Alembic Charentais, en speciell kopparpanna med ursprung i Frankrike. Pannan består av tre olika delar, en kopparpanna, en kondensor och en typisk lökformad förvärmare. Destilleringen görs i kopparpannan där vinet hettas upp och förångas. I kondensorn kyls ångan ned och blir flytande igen. Resultatet blir en eau-de-vie med en alkoholhalt på ca 28% som sedan destilleras en andra gång och ger en 70% vattenklar sprit som sedan lagras i minst fyra år på ekfat på Domaine de Fleurenne. Masterblender Bénédicte Bertet som varit med Bardinet i över 30 år blendar slutligen till eau-de-vien för att skapa Bardinet VSOP signatursmak. “Crafted with French Passion”.

Bardinet VSOP Brandy Napoleon

Bardinet grundades av Paul Bardinet som startade sin verksamhet 1857 i Limoges och är den äldsta brandyproducenten i Frankrike. Paul hade en vision att skapa kvalitativ sprit för alla att råd att njuta av. Sedan 1993 är Bardinet en del av spritproducenten La Martiniquaise som grundades 1934 av Jean Cayard. Gruppen La Martiniquaise-Bardinet är fortfarande en privatägd spritproducent med en bred portfölj av internationella varumärken.

Bardinet Napoleon French Brandy VSOP

Nr 369 (700 ml) 224 kr

Även om vi har en brandy som vilat fyra år på ekfat så finns det ännu en druvig känsla över doften med viss citrus och stenfruktighet som stöttning till de kryddiga fatinslagen av vanilj, arrak och en nötig touch. Smaken är len med krämig rondör men också med ett bett, vissa tanninhintar fån faten och nötigt kryddiga inslag som följer med till eftersmaken där även vaniljen kikar fram.

Mer från Bardinet – läcker kaffelikör.

RELATERAD LÄSNING