Hem Vinvärlden Cossart Gordon – Madeira skönheter på beställningssortimentet

Cossart Gordon – Madeira skönheter på beställningssortimentet

av Anders Enquist

Cossart Gordon: Madeira hör till vinvärldens unikum och i en inte allt för avlägsen tidsepok var vi svenskar världens största konsumenter av det förstärkta vinet från den lilla atlantön. Vinet som bär samma namn som sitt ursprung delas in i olika kategorier där druvan indikerar förväntad sötmagrad. Men likväl blir det aldrig sött utan vinets markerade syra gör Madeira oöverträffat.

En gång i tiden var Madeira det mest eftertraktade vinet i världen och sannolikt har det hängt samman med dess hållbarhet – och att de var vansinnigt goda redan för ett par hundra år sedan. Det skålades exempelvis med Madeira när Självständighetsförklaringen skrevs under den 4 juli 1776 och hos Blandy’s / Cossart Gordon hänger ett brev som visar när kung Gustaf V utnämnde huset till kunglig hovleverantör. Idag är det blott åtta producenter kvar på ön men de producerar å andra sidan viner som gör Madeira bättre än någonsin.

Madeiras äldsta vinproducent Cossart Gordon bildades redan 1745. Idag en del av Blandy’s, ett annat familjeägt hus, som dock vårdar namnet och buteljerar viner som ska återspegla Cossarts traditionella stil som bygger mer på finess än kraft. Producenten fortsätter än idag hedra de gamla traditionerna och producerar mycket högkvalitativa viner. Den nuvarande vinmakaren, Francisco Albuquerque, har konsekvent vunnit prestigefyllda tävlingar som Wine and Spirits ”Wine Maker of the Year for Fortified Wines”.

Foto: Cossartgordon.com

Vinerna vi här redovisar lagras med den för övriga vinvärlden unika men för Madeira återkommande canteiro-metoden med 650 liters amerikanska ekfat i rumstemperatur fram till buteljering. Ordet ”canteiro” härstammar från namnet på de traditionella bärande balkarna som de amerikanska ekfaten placeras på. Denna process består i att vinerna lagras i kryddade ekfat under en period på minst fyra år. Faten lagras på loft i Funchal där solens naturliga värme försiktigt värmer upp vinet. Med tiden flyttas faten från de varmare övre våningarna i lodgen till de lägre svalare våningarna där den fullbordar sin lagringsutveckling efter vinmakarens önskemål.

 

Cossart Gordon

Foto: Cossartgordon.com

Förutom Cossart Gordon Bual Colheita 2012 så finns nu ett begränsat antal flaskor av följande artiklar i Systembolagets beställningssortiment:

Cossart Gordon

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här


Läsa gärna: Madeira – buteljerad historia men också nutid & framtid HÄR

RELATERAD LÄSNING