Hem Övrigt Investera i förnybar el

Investera i förnybar el

av Christoffer Enquist

Sveriges energiförbrukning kommer i storleksordning från kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, värmekraft och solkraft. Ungefär hälften av elen som produceras kommer från förnybara energikällor, såsom vatten, vind och sol. Mängden energi som kan produceras från dessa energikällor är inte konstant, utan beroende av vädret. Sol, regn, snö och blåst ger m.a.o. bäst förutsättningar för våra förnybara energikällor.

Solenergi

SPONSRAT INNEHÅLL I SAMARBETE MED FRIIA.SE

Välj solkraft som energikälla
Även om produktionen av solkraft ligger under 1% av den totala elproduktionen i Sverige finns det ett ökat intresse för sol som energikälla. Man kan även välja solenergi när man tecknar elavtal hos sin hos sitt elbolag.

Som kund hos t.ex. Vattenfall får man främst inköpt solkraft från producenter i södra Europa, men även en viss del från svensk solkraft.

  • Inget elbolag kan garantera att du får just solkraft i ditt eluttag om det är det du valt som energikälla. Du får alltid en mix av kraftslag. Men vi kan lova att motsvarande mängd el du förbrukar kommer att produceras av just solkraft. Detta garanteras med hjälp av ett internationellt system för ursprungsgarantier. All vår solkraft är ursprungsmärkt, vilket betyder att vi kan visa var och hur den produceras, uppger Vattenfall.

Ökande intresse för solel
Solel produceras med hjälp av solceller, som hänger ihop i större solpaneler på taket. Ett bostadshus med solceller får direkt ett ökat värde, visar en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet. Allt fler husägare hakar på utvecklingen och investerar i solceller. Det har att göra med att tekniken har blivit billigare och att det finns statliga investeringsstöd till privatpersoner som vill sätta upp solceller.

Effekten av installerad solkraft ökar stadigt med mellan 50 och 80 procent varje år. Solcellsanläggningar har idag en livslängd på cirka 10 – 30 år. Många som har investerat i solcellsanläggningar producerar mer el än man förbrukar. Man kan då sälja den energi som man har i överskott till ett elbolag.

Investera i en solcellsanläggning
Det är egentligen bara takets storlek som sätter gränserna för solcellsanläggningen. Och kostnaden. Solceller är en större investering och solpaneler till en takyta på 33 kvm kostar omkring 120 000 kr (utan investeringsstöd).

Ett beviljat fritidslån skulle kunna göra investeringen av solceller möjlig. Lånebelopp på 10 000 – 50 000 kr kan kombineras med eget kapital och regeringens investeringsstöd. Låneperioden är 1 – 4 år. Ansökan sker online och behandlas omedelbart. Lånet kan betalas ut direkt. Dygnet runt och till alla banker.

Förnybara energikällor är bättre för miljön. Och vem önskar inte att bidra till ny utveckling och minskat koldioxidutsläpp?

Läs mer om lånelösningar när du ska köpa solceller här> fritidslån

RELATERAD LÄSNING