Hem Vinvärlden Prosecco med höga krav – Il Brutto Asolo Prosecco

Prosecco med höga krav – Il Brutto Asolo Prosecco

av Livets Goda

Prosecco med höga krav: Den första december introducerades Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti 2022 på svenska marknaden, vilket är vinmakaren Stefano Nandis hyllning till den ”gamla stilen” av prosecco där den andra jäsningen sker i flaskan.

Il Brutto är prosecco som efter jäsning av musten, filtreras vinet och lagras. Grundvinet som erhållits från denna första jäsning får vila i minst sex månader fram till början av mars, innan det buteljeras för den andra jäsningen som sker i flaskan. Enligt vinlag får buteljering endast ske mellan den 1 mars och 30 juni varje år och vinet får introduceras på marknaden först 90 dagar efter buteljering. Det sker ingen degorgering, vilket innebär att kvarvarande jästceller förblir i flaskan, vilket resulterar i ett vin med mycket låga svavelhalter och där jästens närvaro i flaskan förhindrar oxidation. Alla druvor som ingår i Il Brutto handplockas från en 6 hektar stor vingård vid foten av Dolomiterna.

Prosecco med höga krav

Prosecco med höga krav – Il Brutto

Livets Goda om Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti 2022
– en prosecco med höga krav

Montelvini som har sin bas i provinsen Treviso, i Veneto-regionen, hittar vi också kärnan för det som idag utgör appellationen Asolo Prosecco DOCG. Montelvini innebär också Prosecco med höga kvalitetskrav. Il Brutto är en utsökt spumante som drar med fina mineraliska ådror och vital syra i den apelsinnotade citrusfruktigheten. Strukturellt solid med följsamt dragna tanniner och förstärkning i avslutet som påvisar att vi har att göra med ett riktigt vin, och inte något lättsmält bubblande. Eloge!

90 poäng

Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti 2022
Nr 2527 (750) 149 kr
Prosecco / Italien

Hitta Il Brutto på ditt närmsta Systembolag HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING