Stellagalan 2023

av Livets Goda

Stellagalan 2023: Stellagalans styrelse arbetar för att bygga broar, lyfta förebilder, synliggöra och stärka både nya samt etablerade generationer i den gastronomiska branschen. Måndagen den 23 oktober firade Stellagalan sin sjätte upplaga. Galan samlade förutom Stellagalans styrelse, engagerade partners, kompetenta jurygrupper, renommerade prisutdelare, spända nominerade och glada vinnare för att hedra enastående prestationer inom den svenska gastronomin.

Stellagalan 2023

Stellagalan 2023

“Årets vinnare men också de nominerade visar att Stellagalan 2023 är en plattform som inte bara erkänner hårt arbete och engagemang utan också uppmuntrar till fortsatt hållbart samt nyskapande arbete. Stellagalans styrelse är oändligt stolta över att fortsätta vår del av det viktiga arbetet mot jämställdhet. Samtidigt fira talang, kreativitet och professionalism på ett glamoröst och glittrigt sätt säger Anette Rosvall, talesperson Stellagalan”.

Genom att skapa en plattform för samarbete kring arbetet mot jämställdhet har Stellagalan blivit en viktig aktör i branschen och tillsammans med partners samt jurygrupper har vi återigen visat att ett evenemang som detta behövs. I en glittrig och glamorös kontext förenar samt hyllar de branschens bästa. Under den både viktiga och stjärnspäckade tillställningen på Fotografiska i Stockholm, avnjöt gästerna en hållbar och välsmakande måltid.

Kvällens höjdpunkt var naturligtvis att prisutdelningarna i år fick hjälp av kompetenta prisutdelare med stark koppling till de olika kategorierna. Mischa Billing, Fredrik Eriksson, Josefine Sundström, Josefin Sondlo, Jesper Långström, Daniel Crespi samt Magnus Johansson var några av de storheter som välkomnade pristagarna på scen. Som vanligt var det hård konkurrens och jurygrupperna har haft en svår uppgift att utse vinnarna i de nio kategorier – Stellabagare, Stellabartender, Stellakock, Stellakonditior, Stellamedia, Stellamentor, Stellaservis, Stellasommelier samt Stellahederspris.

Stellagalan 2023 – Här är vinnarna

Stellabagare
Christina Tina Fernlund, Järna bageri, Södertälje
Med fokus på kulturspannmål och hänsynsfullt producerade råvaror blev hon tidigt en banbrytare i branschen. Vår vinnare är är en viktig del av den rörelse som har gjort Sverige till det intressanta brödland som det är idag. På ett generöst sätt delar hon med sig av sin kunskap och sitt engagemang till många tacksamma efterföljare. Hon är en blygsam pionjär som förtjänar all stjärnglans.

Stellabartender
Denise Sjöberg, Bar Brahe, Stockholm
“Det finns inte en drink hon serverar som inte är testad på tusen olika sätt. Vår vinnare vill vara säker på att veta att det hon serverar är det absolut bästa. Hon representerar Sverige i tävlingar och har 
samtidigt skapat sitt eget varumärke på Bar Brahe där hon vackert presenterar drinkar med en story bakom, alla skapta med perfektion på millimeternivå.”

Stellakock
Camilla Simonsson, VILDA, Göteborg
“Hon har en smaksäkerhet som sträcker sig utöver köket och som omfamnar hela verksamheten. Ett trygg och stabilt ledarskap har möjliggjort fler att få växa under hennes ledning och hitta glädjen till gastronomin. Med mod, vilja och stor kunskap, går hon sin väg, gör det hon tror på. Vår vinnare är en doldis vi beundrar.”

Stellakonditor
Jennie Elmerfors, Bread & Sweets, Västerås
“Här lämnas inget åt slumpen i den nytänkande kreativitet som flödar när hon skapar bakverk med en detaljrikedom som förundrar. Här finner vi inspiration i både hantverk och personligt driv. Vår vinnare bröt mansdominansen och banade ny väg när hon som första kvinna tog hem tävlingen Årets Konditor.

Stellamedia
Tove Henkel Oskarsson, journalist, Gastronaut Magasin, Lyngby
“Vår vinnare är en ödmjuk, rutinerad inspiratör som med en outtröttlig nyfikenhet entusiasmerar till större kunskap och vidare vyer. Hon väcker genom sina välskrivna texter sug efter mat och dryck och en längtan till spännande platser både innanför och utanför Sveriges gränser.”

Stellamentor
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
Med lång erfarenhet som kock och konditor i bagaget inspirerar vår vinnare med positiv energi och glöd. Med modernt ledarskap har hon gjort förändringar i stämning och struktur i det Svenska Kocklandslaget. Med gedigen erfarenhet av tävlingsmatlagning inspirerar hon kockar att våga ge sig ut på nya utmaningar och är en tydlig mentor och förebild för många.”

Stellaservis
Lida Admantius, Vinioni, Stockholm.
Hon är multikompetent när det kommer till mat och vin. För vår vinnar kan allt från sake till vin och är en hejare på mat från världens alla hörn. Hon har alltid ett leende på läpparna både för gäster och personal och ett engagemang som smittar av sig. Matsalsupplevelsen blir under hennes översyn varm, spännande och ger mersmak.”

Stellasommelier
Anna Mellfors, Gemla, Stockholm
“Vår vinnare är i särklass bäst på att med passion och hållbarhet söka efter vinets sanna identitet. Med en enorm kunskap och stor erfarenhet av appellationer, länder, producenter och teknik, besitter hon förmågan att fånga gästens intresse. På så sätt inkluderar hon dem in i vinets magiska värld. Drycken stannar inte bara i glaset utan far vidare via hennes kropp och själ till nya världar. Den som ännu inte blivit inspirerad av detta proffs har något att se fram emot.”

Stellahederspris
Lisa Förare Winbladh, journalist & författare, Stockholm
Vår vinnare är en nördig, extremt kunnig journalist och författare med en vass penna. Förutom att hon är en generös kunskapsspridare med stort intresse för hållbara alternativ, konstiga kryddor, matkemi, obskyra viner och smarta knep kan vi berätta att hon haft ett finger med i uppstarten av både Sveriges matbloggarvärld och Stellagalan.”

RELATERAD LÄSNING