Hem Vinvärlden Vajra Langhe Rosso – charmant piemontes till mycket sympatiskt pris

Vajra Langhe Rosso – charmant piemontes till mycket sympatiskt pris

av Livets Goda

Årgång 2021 i Piemonte oroade säkerligen initialt odlarna , inte minst den rejäla hagelstormar under tidig sommar följt av en extrem torka efteråt. Likväl så skördades högkvalitativa druvor och de första resultaten har börjat trilla in i form av exempelvis regionens Langhe-viner. Välkända G.D. Vajra hör till dessa och Livets Goda-redaktionen har provat familjefirmans ytterst charmanta vardagspärla Langhe Rosso i just 2021, ett vin som mixar tre regionala druvor, nebbiolo inkluderad.

Langhe Rosson ger Piemonteproducenterna relativt fritt spelrum i och med den mer generella ursprungsbeteckningen men vanligast är likväl att man mixar druvor som barbera, nebbiolo med andra lokala som exempelvis dolcetto och freisa. I Vajras version hittar vi barbera, dolcetto och nebbiolo i ungefär lika delar och det är ett vin som verkligen lockar fram suget efter italienska köksklassiker. Familjehuset G:D. Vajras Langhe Rosso är en nyhet i deras Sverigeportfölj där vi sedan tidigare finner Barolo-klassikern Albe och den fina Barbera d’Alba Superiore bland flera.

Rosso

Livets Goda om 2021 G.D. Vajra Langhe Rosso, Piemonte, Italien

Vajras Langhe Rosso är en riktig charmör i ungdomligt busig och lättgillad stil där det rödbäriga som drar mot jordgubbar, körsbär och hallon, lindas in i blomörtiga toner, rosor och ett stänk kryddighet. Smaken skvallrar om att nebbiolo har en del att säga till om i denna Langhe-druvblend även om tanninerna är överraskande smeksamma. Fin druvmognad, skärpa i det transparent rödbäriga och med en lätt kärnkärvhet samt ett stänk blodcitrus gör vinet till en liten vardagspärla som bäst njutes lätt kyld.

87 p

Med Vajras Langhe Rosso får vi ett vin som med bravur lyckas förmedla en lättgillad känsla och som ligger helt rätt i tiden med sin transparens utan att förlora sin personlighet. Servera vinet runt 14 C till italienska klassiker eller varför inte till en rätt med asiatisk touch. Vi har med fördel serverat vinet till en Hoisinglaserad fläskfilé, kimchisvängda haricots och en mustig five spice-buljong. Receptet återfinns på Livets Godas hemsida.

Vajras Langhe Rosso återfinns i vissa Systembolagsbutiker, annars beställs vinet till din önskade butik för uthämtning. Vinet har artikelnummer 73279 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 119 kronor.

Till Vajras Langhe Rosso på Systembolaget här >>>

RELATERAD LÄSNING