Hem NyheterVinnyhet 2022 Westhofener Riesling Erste Lage släpps 13:e oktober

2022 Westhofener Riesling Erste Lage släpps 13:e oktober

av Livets Goda

2022 Westhofener Riesling Erste Lage har Systembolaget köpt in 3.000 flaskor av, vilka släpps i Tillfälliga sortimentet i ett flertal butiker 13 oktober. Westhofener Riesling är klassad som VDP Aus Ersten Lage och druvorna kommer från Wittmanns egna vingårdar i Westhofen, varav merparten från Grosses Gewächs-lägena; Brunnenhäuschen och Morstein.

Efter skörden har druvorna fraktats till Wittmanns källare där de handselekterats innan pressningen. Musten har sedan fått jäsa på stora ekfat. Vinet lagras en kortare tid innan buteljeringen. Familjeägda Weingut Wittmann ligger i den lilla byn Westhofen i Rheinhessen och räknas till en av regionens främsta producenter. Wittmann har praktiserat ekologiskt och biodynamiskt jordbruk i många år och samtliga av deras viner är ekologisk certifierade.

Sommaren 2022 var torr och varm i Rheinhessen. Inte en droppe regn föll på två månader under högsommaren och området hade över 600 soltimmar. Under september kom regnet som föll ymnigt under stora delar av månaden. Philipp Wittmann beskriver 2022 års säsong som ”a year of extremes” och antagligen det nya normala på grund av klimatförändringarna. Wittmanns egna vingårdar klarade sig bra trots den besvärliga vädersituationen. Mycket tack vare en stor andel äldre vinrankor med rotsystem som sträcker sig djupt ner i marken för att nå näring, men även det detaljorienterade vingårdsarbete som de utförde under sommaren. Skörden avslutades den 30 september och Philipp Wittmann och hans team är mer än nöjda med kvalitén på årgång 2022.

 

2022 Westhofener Riesling

Wittmann Westhofener Riesling
Nr 92881 · Flaska · 750 ml · 12,5 % · Pris 299 kr · Lanseringsdag: 13/10

Produktchef Anders Rüster om vinet:
”2022 Westhofener Riesling Erste lage har en torr, elegant smak med fruktiga toner av gröna äpplen, citrus och persika samt fin avslutande mineralitet och viss kryddighet. Vinet passar utmärkt till smakrika fisk- och skaldjursrätter, vegetariskt, sydostasiatisk mat som lättare vietnamesiska rätter utan mycket hetta. Vinet är också perfekt till medelstarka ostar.

RELATERAD LÄSNING