Hem NyheterNyhet WB Agitators Argument: Kastanj släpps i ny tappning

Agitators Argument: Kastanj släpps i ny tappning

av Livets Goda

Agitators succéwhisky är tillbaka i ny tappning. Vid de tidigare två släppen har Argument: Kastanj sålt slut i rekordfart. Nu är den tillfälliga produkten tillbaka för en tredje gång, den här gången med en alkoholhalt på 50 procent.

Lagring på kastanjefat är ovanligt och till och med olagligt i Skottland sedan 1988, men hos hos den svenska marknadsledaren Agitator är det en riktig fan-favorit. Argument: Kastanj lagras först på bourbonfat och sedan på kastanjefat.

– Smaken blir komplex när man blandar två olika träslag, precis som vi vill ha det. Torkad frukt och läder gifter sig med toner av vanilj och honung medan det i bakgrunden döljer sig en lätt rökighet, säger Oskar Bruno, destillerichef på Agitator.

Kastanj är ett mer poröst träslag än ek och är därför svårare att göra täta fat av. Men när man väl fått fatet tätt mognar innehållet mycket snabbare och tar till sig smaken från fatet på ett fantastiskt sätt. Faten är också generellt sett mindre än traditionella ekfat, vilket gör att drycken har mer träkontakt.

Agitator Argument: Kastanj har lanserats i Systembolagets tillfälliga sortiment två gånger tidigare, år 2021 och 2022, och då har de drygt 7000 flaskorna sålt slut i rekordfart. Alkoholhalten har skruvats upp i den nya tappningen som släpps den 10 november. Även denna gång räknar man med högt tryck. Totalt kommer 2 400 flaskor till försäljning.

– Kastanjen har varit tillfälligt sortiment på Systembolaget, men för oss har den blivit en signaturprodukt. Dels för att den är så omtyckt men också för att den förkroppsligar det vi är; nytänkande och utmanande men samtidigt trygga och grundade, säger Oskar Bruno.

Om Argument: Kastanj
Art nr. 41458
Pris: 599 SEK
Lansering 10 november 2023 klockan 10.00

RELATERAD LÄSNING