Hem Vinvärlden Castellare di Castellina – en genomgång

Castellare di Castellina – en genomgång

av Anders Enquist

Castellare di Castellina i Castellina in Chianti föddes ur en sammanslagning av fyra egendomar Castellare, Caselle, San Niccolò och Le Case på initiativ av Paolo Panerai som köpte egendom 1977. Här skulle han producera vin av högsta kvalitet hade han bestämt. Panerai började annars sin yrkesverksamma karriär inom mediabranschen och redan som 16-åring jobbade han som understödjande redaktör på La Nazione, innan han sedermera tog sig till toppen, och han lämnade sin roll som redaktör för Il Mondo 1986 för att grunda det börsnoterade italienska och Milanobaserade mediekonglomerat Class Editori.

Samma år som Panerai förvärvade Castellina-egendomen skapades hans flaggskeppsvin, I Sodi di S. Niccolò. Blenden löd och lyder fortfarande sangiovese, eller som i Panerai´s önskan att kalla druvan för sangioveto – som är en klon av sangiovese – och 15% malvasia nera. Idag består egendomen i Castellina av 80 hektar mark, varav 33 hektar vingårdar med vinplanteringar på mellan 7-45 år gamla, samt 20 hektar olivodlingar. Man jobbar naturligt ed vingårdarna, utan bekämpningsmedel eller konstgjord näring. När Castellare byggde ett nytt vineri och installerade stålvinifieringstankar mot tidigare betongtankar, så kunde man även fördubbla produktionen till 400 000 buteljer per år. Men man gjorde inte sig av med betongtankarna, som glaserades och nu används till att hålla vinet i vila några månader innan buteljering.

Castellare di Castellina – Vinerna

Castellare di Castellina

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

RELATERAD LÄSNING