Hem Vinvärlden Cuvée Madame – nu även som charmerande vit Bourgogne!

Cuvée Madame – nu även som charmerande vit Bourgogne!

av Livets Goda

Cuvée Madame hör till Systembolagets mest populära roséviner från Provence och förra året utökades repertoaren med en vit Bourgogne som med sin sympatiska prisbild och ursprungstydliga stil visade att den omtyckta madamen hade flera strängar på sin lyra. Nu har en ny årgång gjort sin entré, 2019, och det är onekligen ett år som kommer med stora förhoppningar om superb kvalitet. I våra glas; Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay!

Domaine des Valanges heter den lilla familjefirman som står bakom buteljeringen av Cuvée Madames chardonnay. Läget nära den vackra staden Mâcon betyder vingårdslägen i de sydligare delarna av Bourgogne, något som ofta ger chardonnayviner med lite mer kropp och rikedom. 2019 hade sina problem initialt med frost och särskilt de södra delarna av Bourgogne drabbades. Den reducerade skördemängden fick sig även en törn under sommarens värmeböljor men de druvor som fanns kvar när det var skördedags var av potentiellt strålande kvalitet och med bibehållen skärpt syra, det senare överraskade inte minst producenterna. 2019 är onekligen ett Bourgogne-år att hålla koll på!

Livets Godas intryck av 2019 Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay

Att vi rör oss i Bourgognes sydligare delar avslöjas redan på färgen som uppvisar ett aningen gulare anslag. Doftintrycket går mot mogna gula äpplen, persika, grapefrukt, ylle och fuktiga stenar i en ungdomligt trivsam stil och smaken varvar citrusfräschör med stenfrukter, ett lätt tropiskt instick och en uppiggande syra som bär den något mer generösa chardonnayfrukten på ett utmärkt vis. En mycket lättgillad vit vardagsbourgogne med andra ord, där ursprunget får vara med.

87 p

2019 Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay lagras enkom på ståltank och det förstärker såklart fräschören och den nya årgången visar att det är ett pålitligt vin från en region som annars lätt drar i väg i pris. En flaska kostar 119 kronor och vinet har artikelnummer 70303. I skrivande stund finner du vinet i närmare 30 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad.

Till Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING