Hem Whisky & Bourbon Luxardo firar 200 år och upptas i Les Hénokiens

Luxardo firar 200 år och upptas i Les Hénokiens

av Livets Goda

Les Hénokiens är en världsomspännande förening som samlar en exklusiv skara familjeföretag. Endast företag som varit i samma familjs ägo under minst 200 år och som haft en solid ekonomisk tillväxt kan upptas som medlemmar. Med Luxardo blir antalet medlemsföretag 51 stycken.

  • Det är mycket hedrande att bli en del av Les Hénokiens. Medlemskapet är en bekräftelse på att de vägledande principer och modiga beslut som framgångsrikt tagit oss genom så många avgörande händelser har varit riktiga, säger Franco Luxardo, som är åttonde generationen i företagets ledning.

Les Hénokiens grundades i Frankrike 1981. Föreningen är uppkallad efter den bibliske patriarken Enoch som blev 365 år gammal. Föreningens samlar familjeföretag som delar värderingar och värnar familjen som en alternativ motpol till multinationella storkoncerner. Medlemsföretagen är stora och små bolag verksamma inom en lång rad branscher från tung industri till lyxprodukter, från varvsindustri till jordbruk. Bland de 51 medlemmarna finns företag från Frankrike, Italien, Japan och en lång rad andra länder. Les Hénokiens är inget affärsnätverk, syftet är varken lobbyverksamhet, eller att driva affärer, utan att utveckla en gemensam idéplattform som värnar familjens betydelse i ett modernt och engagerat företagande.

Mer information finns på henokiens.com

Om Luxardo

Luxordo är en av världens äldsta likörproducenter. Företaget grundades av Girolamo Luxardo i den slovenska staden Zara 1821. Han inspirerades av sin fru Maria Canevari som gjorde likör på marascakörsbär. I dag är Luxardo världsberömt för bitter bianco, Maraschinolikör, limocello och en rad andra drycker. 1913 byggde familjen ett stort destilleri som i det närmaste totalförstördes av de allierade bombningarna under andra världskrigets slutskede. När Titos trupper senare ockuperade staden lyckades familjen fly. Under flykten mördades flera familjemedlemmar. De överlevande tog sig till Italien och slog sig ned i Torreglia i Veneto. Med sig hade de en planta av ett marascakörsbärsträd och familjereceptet. I dag har familjen över 22 000 körsbärsträd och deras produkter finns i barer över hela världen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING