Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Fira Äggets dag på fredag, 14 oktober

Fira Äggets dag på fredag, 14 oktober

av Livets Goda

Passa på att handla hem några extra ägg för att fira Äggets Dag på fredag, 14 oktober. Varför inte bjuda på en äggburgare, pasta Äggonara eller stekta nudlar med ägg? Recepten finns på svenskaagg.se.

Äggets Dag instiftades av International Egg Commission 1996 och firas runt om i hela världen för att lyfta detta superlivsmedel: Kökets viktigaste råvara, ägget.

– Vår vision är att svenska konsumenter äter minst ett ägg om dagen året runt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg. En nygjord undersökning visar att 32 procent av konsumenterna i åldern 18-24 år har ökat sin konsumtion av ägg det senaste året, vilket är mycket glädjande.

Ägg: Aktuellt och användbart

Ägg passar den ekonomiskt medvetna konsumenten som vill göra hållbara och klimatsmarta val i butiken. Det är prisvärt, svinnsmart, gott och användbart till mycket.

– Ägg är råvara som ligger helt rätt i tiden. säger Marcus Frank, som driver Instagramkontot Mackans Kost. Ägg har lång hållbarhet när du förvarar det i kylen, både okokt och kokt. Ägg går att kombinera med massor av olika ingredienser och smaker. Äggröra och omelett är några av mina favoritäggrätter.

Marcus firar Äggets Dag på fredag, 14 oktober, med äggmuffins till fredagsbubblet. Hans äggmuffins är fyllda med härliga smaker från basilika, soltorkade tomater och annat gott. Se filmen på @mackanskost, receptet hittar du nedan.

Praktiskt mellanmål

Kokar du flera ägg på söndagen så har du frukost, lunch eller mellanmål klara för hela veckan. En av många som insett det smarta med ägg är statsminister Magdalena Andersson. I Youtube-kanalen ”Uppdrag mat” avslöjar hon att hon alltid har ett eller två kokta ägg med sig i handväskan som mellanmål: ”Det är praktiskt och gott om det uppstår en nödsituation och man blir hungrig”.1)

Lyxiga äggmuffins från @mackanskost

Perfekta till såväl fredagsbubblet som till mellanmål. Det är bara att anpassa fyllningen till vad du är sugen på och har hemma för stunden.

(12 muffins)

12 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl smakrik ost
Färsk basilika
Finhackad rödlök
Soltorkade tomater i olja
Hackad bladspenat
Toppa med pizzakrydda

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop äggen med grädden, 1 dl riven ost, salta och peppra. Smörj formen med olja eller smör. Lägg lite riven ost i varje form. Fördela sedan finhackad basilika, rödlök, soltorkade tomater och bladspenat i formarna. Häll till sist över äggblandningen och toppa med pizzakrydda. Skicka in i ugnen i ungefär 20-25 minuter eller tills de ser färdiga ut.

Titta in på @mackanskost på Äggets dag (14/10) så hittar du fler äggtips där.

Källa: 1) https://www.youtube.com/watch?v=aYzflHfC2Tg (20220828)

Visste du att:

  • 32 procent av konsumenterna i åldern 18-24 år har ökat sin konsumtion av ägg det senaste året.
  • 8 av 10 tycker att det är ett måste att alltid ha ägg hemma. (Ägg toppar ”måste ha hemma-listan” framför andra livsmedel som bröd, mjölk, ris och potatis.)
  • 7 av 10 konsumenter tycker att ägg är ett prisvärt livsmedel.
  • 9 av 10 konsumenter anser att ägg är enkelt att tillaga och användbart till mycket.
  • 86 procent äter ägg flera gånger per vecka.

Källa: Undersökningen ”Attityder till ägg”, Ipsos, 2022.

I vilka länder äter man mest ägg? Här hittar du topp 5-listan:

Mexiko är det land där man äter mest ägg per person, cirka 380 ägg per person och år. Vi i Sverige hamnar någonstans i mitten av äggätarlistan med cirka 247 ägg per person och år (strax före Tyskland där man äter 239 ägg per person och år).

  1. Mexiko (380 ägg per person och år)
  2. Japan och Colombia (340 ägg per person och år)
  3. Paraguay (309 ägg per person och år)
  4. Argentina (305 ägg per person och år)
  5. Kina (298 ägg per person och år)

    Källa: IEC data 2020.

RELATERAD LÄSNING