Hem NyheterVinnyhet Lively Wines är stolta att välkomna Premium Estates of Austria

Lively Wines är stolta att välkomna Premium Estates of Austria

av Livets Goda

Lively Wines är glada att meddela att Premium Estates of Austria: Gölles, Heinrich, Loimer, Wieninger och Sattlerhof bli en del av Lively Wines växande portfölj.”Vi är otroligt glada att Lively Wines fått förtroende att vidareförvalta Premium Estates of Austria i Sverige. Vi ser fram emot ett inspirerande och välmående partnerskap med denna grupp av exemplariska producenter från Österrike.” säger Andreas Wickman, Partner i Lively Wines.

Året var 2004 då samarbetet Premium Estates of Austria etablerades av Alois Gölles, Gernot Heinrich, Fred Loimer, och Willi Sattler för att kort därefter även inkludera Fritz Wieninger. Under ledning av Stefanie Lobner och under parollen ”Together we are stronger” agerar Premium Wines of Austria som en ledstjärna för österrikisk dryckeskultur. I producenternas viner, destillat, och vinäger uppvisas deras vida palett och distinkta uttryck sprungna ur deras individuella terroir, metoder och druvor. Den 26 maj är Lively Wines stolta att kunna välkomna dessa starka österrikiska producenter till sin växande portfölj.

“Energin är fantastisk mellan Premium Estates of Austria och Lively Wines,” säger Stefanie Lobner ”de är kunniga och serviceinriktade med en passion för eleganta viner med distinkta ursprungsuttryck vilket bordar för ett fint samarbete.”

Det nya samarbetet startar starkt med lanseringen av Loimer Extra Brut (189 kr, art. 90232, lanseras 24 juni) och lanseringen av den förväntade nya årgången av älskade Loimer Lenz Riesling 2019 (119 kr art. 4350)

Gölles

Under 1950-talets andra hälft lade Alois Gölles d.ä. grunden till det som är dagens företag genom att som en av de första jordbrukarna i sydvästra Steiermark anlägga äppelodlingar. 1979 var det dennes son Alois Gölles d.y:s tur att vidareutveckla företaget och de äppelodlingar han själv, bokstavligt talat, vuxit upp på. Han sökte nya sätt att tillvarata familjens fina frukt på och till en början växte en juice- respektive frukvinsproduktion fram, vilka senare ackompanjerades av en spritproduktion av högsta kvalitet. Familjen Gölles har alltid hängett sig åt tanken att precision är alla framgångars moder och ingenting lämnas därför åt slumpen, de använder sig således enbart av skördens finaste frukt och koppardestillatorer vid sin dubbeldestillering.

Heinrich

Paret Gernot och Heike Heinrich har sedan de tog över Gernots familjs småskaliga vinproduktion 1985 haft som tydlig målsättning att skapa röda viner av hög kvalitet. Detta genom att fokusera på den stora potentialen hos de lokala druvorna Blaufränkisch, Zweigelt och St Laurent. Familjen Henrich odlar i dagsläget sina druvor på 100 ha i Gols, Burgenland, med biodynamiska principer. Biodynamisk odling ligger familjen varmt om hjärtat och de har bland annat varit med och startat Respekt, ett certifieringsorgan för österrikiska vinodlare. Gernots fasta övertygelse är att ett fantastiskt vin alltid ska ge eko av den terroir från var det härstammar. Detta nås bäst genom att stockarna står i en miljö med stor biologisk mångfald där allt verkar i symbios och i ett naturens växeldragande. Denna fria hållning med minsta möjliga ingrepp på odlingarnas omgivningar har fått Gernot att helt och fullt fokusera på de röda vinernas terroir alltmedan hans kärlek fördjupats för det naturliga, oförstörda uttrycket hos de olika traditionella vita österrikiska vinerna. Gernot har till följd av detta bland annat utsetts till Falstaff Winemaker of the year.

Loimer 

Det tog inte lång tid för Fred Loimer att inse att han skulle följa sin fars fotspår som vinmakare men på sina egna villkor. I början av 1990-talet rörde Fred upp en storm i Langenlois, då han i sin jakt på innovation fyllde Österrikes stolthet, Grüner Veltliner, i barrique och var nöjd med den robusta trätonen. Detta var verkligen inte något man gjorde som en medlem av en traditionell vinodlingsfamilj från Langenlois. Fred tog över vingården 1997 och Loimer har fortsatt att producera sin ikoniska stil med glädje och balans på gommen. Nu strävar Fred efter innovation och kvalitet genom biodynamiska och naturliga viner. Dessa viner var helt annorlunda än de ”utjämnade” viner som hade blivit berövade på sin individualitet genom för mycket teknikaliteter vid vinframställning, dessa viner gjordes med största respekt för uttrycket för årgång och terroir. Han gav sina naturliga viner etiketten “mit Achtung!” – vilket betyder “med respekt!”. Så – ingen kunde säga att han inte hade blivit varnad.

Loimer Extra Brut lanseras på Systembolaget den 24 juni (189 kr art.90232)
Loimers traditionella metodgjorda mousserande vin, Extra Brut, har sitt ursprung i vingårdsplatser belägna i Langenlois och Gumpoldskirchen och har producerats enligt de biodynamiska riktlinjerna från vinodlarnas förening Respekt. Druvorna Chardonnay, Grüner Veltliner, Pinot Noir och Zweigelt är handskördade, hela klasen pressad och jäst med naturlig jäst och lämnas i kontakt med jästfällning i åtta månader innan den andra jäsningen i flaskan. Vinet lämnas sedan att vila i minst 18 månader innan degorgering.

Förutom Loimer Extra Brut i juni kommer denna nya årgång av Loimer Lenz Riesling 2019 (119 kr art. 4350) att finnas tillgänglig på Systembolaget. Loimer kommenterar att om du är en vinproducent och får önska dig något – så måste det vara ett skördeår med en 9 i det! Oavsett anledning tillhör 9-talet alltid de bästa årgångarna och 2019 var inget undantag, det var ett torrt och svalt år som totalt sett var ungefär två veckor senare än de flesta som ser ut som om det kommer att bli den “nya normalen”. Den fysiologiska mogenheten och druvan på smaken samt analysen av musten talar till 2019 som en av de mycket bra årgångarna.

Wieninger

Familjen Wieninger har tillryggalagt mer än hundra år som vinhus men sedan sitt intåg har Fritz Wieningers kommit in med ett modernare anslag. Denne förnyare har flyttat fram positionerna utan att tappa sikten på det hantverksmässiga arv han förvaltar och är med detta en av de främsta aktörerna i rörelsen ”New Vienna”. Weingut Wieningers består av 50ha biodynamiskt odlade vingårdar huvudsakligen vid Bisamberg och det något mindre Nussberg, på varsin sida av Donaufloden. Fritz är inte enbart en nyskapare utan också en dynamisk vinmakare som med sin fina råvara och stora kunnande lyckats nå ut med en lång rad toppviner. Wieninger är i hemlandet känt för sina barriquelagrade Chardonnay och Pinot Noir ur toppserien ”Grand Select” och kryddiga Bourdeaux-blend ”Danubis Grand Select”.

Sattlerhof

En producent välkänd för sina precisa och eleganta vita viner från Südsteiermark, nära den slovenska gränsen, är Weingut Sattlerhof. På den 300 år gamla gården har det tillverkats vin i över ett sekel och traditionen och arvet hedras numer av två bröder Sattlerhof på deras 35ha ekologiskt odlade sluttningar. På 1960-talet var Sattlerhof ett av de första husen som i eget namn kunde leverera förstklassigt vitt vin och än idag borgar Sattlerhof för fantastisk kvalitet från deras små odlingar, på branta sluttningar, på ideal höjd. De två bröderna som driver Sattlerhof nu heter Alexander, som är ansvarig för vinfrämställning och Andreas, som är ansvarig för vinodlingarna. Båda är söner till Willi som var en av Premium Estates of Austrias grundare.

Hajszan Neuman

Hajszan Neuman producerar naturliga, autentiska viner med en karakteristisk själ från en unik storstadsterroir i Wien. Även om många människor tänker att vingårdar i en metropol är överraskande, så har det varit en lång tradition i Wien. Hajszan Neuman har sitt fokus i Nussberg och distriktet Grinzing. De producerar många kritikerrosade endruvsviner, varav det mest intressanta är Wiener Gemischter Satz. Detta är en gammal tradition i området, en ”field blend”, en blandning av olika sorter som odlas och vinifieras tillsammans. Gemischter Satz hade blivit omodernt när monokultur av enstaka sorter som uttryckte terroir fick stor popularitet. Dessa fältblandningar som betraktades som basviner som endast är lämpliga för bulkproduktion. Stefan Hajszan försökte återuppliva detta kulturvin från förskingringringen och lyfta det till kultstatus. Med 20ha vingårdar blev han den första som producerade Wiener Gemischter Satz biodynamiskt i en förfinad och elegant stil. Wiener Gemischter Satz har fått en DAC-beteckning sedan 2013 års årgång. Idag har vingården och vingårdarna kommit under kontroll av Fritz Wieninger, som efter att ha varit lärling i biodynamikens tillvägagångssätt hos Stefan Hajszan och fortsätter att producera detta kulturella riktmärke till vin.

RELATERAD LÄSNING