Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Stjärnan bland smörrebröden

Stjärnan bland smörrebröden

av Livets Goda

Traditionella rätter är fortfarande lika populära som någonsin i Danmark. Den starkast lysande stjärnan bland danska traditionella rätter är ”Stjerneskud”. En rätt som skapades för 60 år sedan och som på svenska skulle heta ”Stjärnfall”.

Stjerneskud. ©Richard Clark

Stjerneskud är en variant av ett smörrebröd och som skapades av en ung dansk kock vid namn Ida Davidsen för att hedra den ryske kosmonauten Yuri Gagarins besök i Köpenhamn 1962. Stjerneskud var på den tiden en twist på det traditionella smörrebrödet som vanligtvis bestod av en skiva rågbröd toppad med ingredienser som inlagd sill eller rostbiff. En äkta Stjerneskud består av två filéer rödspätta – den ena ångad, den andra stekt i ströbröd – som läggs ovanpå en rågbrödskiva så att de får formen av en rymdraket och som åtföljs av skalade räkor och rökt lax.

Restaurangen Ida Davidsen i Köpenhamn är fortfarande en av de bästa platserna att avnjuta en Stjerneskud och som med tiden blivit en av de mest älskade rätterna i Danmark.

Hungriga veterinärer och sol

En annan populär dansk rätt – i sig nästan 100 år gammal – är Dyrlægens natmad, eller “Veterinärens nattmacka”. Den uppfanns på 1920-talet på en restaurang som drevs av Ida Davidsens farfar, Oskar, och består av smörat rågbröd toppat med leverpastej, skivad saltbiff, gelé och rödlöksringar. Historien säger att rätten skapades till en av restaurangens stamgäster, en veterinär vid namn Sigurd Kejlgaard, som tog hand om hästarna i det kungliga stallet.

En annan klassiker bland de danska smörrebröden är Sol Over Gudhjem (“Solen över Gudhjem”). En smörrebrödsrätt som uppfanns på den danska ön Bornholm för mer än 100 år sedan. Här använder man rökt sill, gräslök och rå äggula (som representerar “solen” som skiner över staden Gudhjem) som ingredienser. Historiker tror att det var skotska soldater, som var utplacerade till den närliggande ön Christiansø , som introducerade tekniken för att röka fisk till Bornholm, där det första rökeriet byggdes 1866 i Gudhjem.

Smörrebröd har funnits länge men denna danska lunchklassiker har fått en rejält uppsving de senaste åren och är nu hippare än någonsin. Idag är några av landets bästa restauranger specialiserade på att göra moderna versioner av rätten, med eget färskt bröd och pålägg.

Här listar vi några restauranger där man kan få njuta av smörrebröd eller som det heter på danska ”smørrebrød”:

Aamanns 1921
Att sätta en modern twist på den traditionella rätten gjorde Adam Aamann till en kulinarisk stjärna – media kallade honom “smörgåskungen” – och i hans ljusa, moderna restaurang i centrala Köpenhamn är det bästa stället att förstå varför han fått smeknamnet.

Anx
Anx grundades av stjärnkocken Wassim Halal i Aarhus och erbjuder “omtolkningar” av klassisk dansk smörrebröd med de finaste ingredienserna.

Gudhjem Røgeri
Som namnet antyder är detta bornholmska rökeri ett autentiskt ställe att prova “Sol over Gudhjem”, den lokala smörrebrödssrätten gjord på rökt sill och rå äggula.

Smørrebrød ©Johny Kristensen

Ida Davidsen
Denna femte generationens restaurang säger sig nu ha mer än 250 smörrebrödsalternativ på menyn, inklusive smörgåsar skapade för stjärnor som Roger Moore och kända rätter som ” Veterinärens nattmacka” och “Stjerneskud”.

Schønnemann
En restaurang men anor från 1877 och är en av de äldsta och bästa restaurangerna i Köpenhamn. På restaurangens meny fins mer än 110 olika smörrebröd, inklusive 21 med sill.

Selma
Den här moderna Köpenhamnsrestaurangen drivs av svenske kocken Magnus Pettersson och vann en Bib Gourmand 2019 – för att ha serverat högkvalitativ mat till ett rimligt pris – och vissa förväntar sig att det blir den första smørrebrødsrestaurangen att vinna en Michelin-stjärna.

RELATERAD LÄSNING