Hem Whisky & Bourbon The Dalmore – Cask Curation Series Sherry Edition

The Dalmore – Cask Curation Series Sherry Edition

av Livets Goda

Den exklusiva whiskykollektionen – Cask Curation Series Sherry Edition – hyllar The Dalmores unika whiskyframställningskonst och visar upp den avgörande roll som fatlagringen spelar i framställningsprocessen. Kollektionen som innehåller tre exklusiva whiskys lanseras i en oerhört begränsad upplaga om endast 150 set världen över, varav ett har allokerats till den svenska marknaden. Samlingen kommer att auktioneras ut på Bukowskis mellan den 11–13 december till ett utropspris om 380 000 SEK.

The Dalmores Cask Curation Series Sherry Edition är en av höstens mest exklusiva dryckeslanseringar. Genom samlingen presenteras även den hyllade vinproducenten González Byass från Jerez de la Frontera i Spanien. Deras partnerskap med The Dalmore sträcker sig drygt 100 år tillbaka i tiden genom exklusiva fatutbyten. I denna lansering har tre exceptionella whiskys lagrats på noggrant utvalda González Byass-fat som gjorts tillgängliga exklusivt för The Dalmore’s whiskytillverkare.

Cask Curation Series Sherry Edition är vackert presenterad i en specialtillverkad läderresväska som är handgjord i Florens, Italien. Varje produkt är buteljerad i en ikonisk Dalmore-flaska smyckad med en matchande krage. Varje set innehåller tre buteljer om 700 ml.

  • The 26 Year Old, lagrad i sällsynt González Byass 2002 Vintage, Fat Nr. 4
  • The 28 Year Old, lagrad i mycket sällsynt González Byass 30-åriga Matusalem Sherry-fat
  • The 43 Year Old, lagrad i mycket sällsynt González Byass 30-åriga Apostoles Sherry-fat

The Dalmore Distillery i Skottland grundades redan 1839. Idag drivs det med deras Master Whisky Makers Gregg Glass och Richard Paterson OBE i spetsen. Att jobba med väl valda fat från handplockade producenter är en central del av The Dalmore’s whiskyframställning. Det är också det som har gett dem sitt rykte om att vara en av världens mest framstående whiskyproducenter. The Cask Curation Series Sherry Edition hyllar deras drygt 100 åriga partnerskap med en av Jerez de la Fronteras finaste vinproducenter, González Byass, som idag drivs av Master Wine Maker Antonio Flores och hans dotter Silvia Flores. Samarbetet visar deras fantastiska samsyn på hantverket som ligger i dryckesskapande på den här nivån.

Historien om Sherry Edition börjar i Andalusien, där Sherryvin lagras i magnifika bodegor. The Dalmores whiskytillverkare har härifrån noggrant valt ut de fat som de anser ha bäst potential för att slutlagra whisky. Dessa fat har redan en historia under González Byass, och historien lever vidare när The Sherry Edition slutlagras där till perfektion.

26-årig Vintage Sherry Finish
“Detta fat är en sann reflektion av den naturliga skönheten, balansen och charmen som The Dalmore erbjuder. Ett unikt uttryck som strålar med en myriad av exotiska smakupplevelser med sinnesskiftningar som är unika för vår husstil. Det är ett uttryck för vår fatkurering när den är som bäst.” –  säger Gregg Glass, Master Whisky Maker, The Dalmore.

26-åriga Vintage Sherry Finish är lagrad i amerikanska vit ek-ex-Bourbonfat och har avslutats i Fat Nr. 4 – 2002 Vintage Sherry Fat.
26 år gammal / 1996 / 48,2 % Vol.

28-årig Matusalem Finish
“En melodi av smaker som förenas i ren harmoni genom lagringen i våra berömda 30-åriga Matusalem Oloroso Sherry Butts – resultatet är en skattkista av rent flytande guld.” – Richard Paterson OBE, Master Blender, The Dalmore.

28-åriga Matusalem Finish mognar i amerikanska vit ek-ex-Bourbonfat och slutlagras i Fat Nr. 73 – ett mycket sällsynt 30-årigt Matusalem Sherry Fat.
28 år gammal / 1994 / 55,3 % Vol.

43-årig Apostoles Finish
“The Dalmore 43-åringen är en tidlös klassiker. Denna ädla ande vårdades och avslutades över många år, vilket skapar en oöverträffad resa av ren charm och sofistikation.” – Richard Paterson och Gregg Glass, The Dalmore.

43-åriga Apostoles Finish mognar i amerikanska vit ek-ex-Bourbonfat och avslutas i Fat Nr. 1 – ett mycket sällsynt 30-årigt Apostoles Sherry Fat.
43 år gammal / 1979 / 46,8 % Vol.

Setet finns enbart i ett exemplar på den svenska marknaden och kommer att auktioneras ut på Bukowsis. Katalogen släpps den 1 december och auktionen pågår mellan den 11-13 december. Utropspris per set: 380 000 SEK

Läs mer om The Dalmore här

RELATERAD LÄSNING